Η Αλ Κάιντα (Αλ Νούσρα) προελαύνει στη Συρία προς τη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Στρατού Αλ Φατίχ (Στρατού της Κατάκτησης), δηλαδή της συμμαχίας ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων που κεντρικό ρόλο παίζει η Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα, στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Οι τζιχαντιστές πλησιάζουν τα παράκτια (μεσογειακά) προπύργια της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα κυβερνητικά που στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ, ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί.

Η συμμαχία τζιχαντιστών με κεντρική δύναμη την Αλ Νούσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση «Στρατός Κατάκτησης», σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

«Μετά την κατάληψη αρκετών χωριών, ήρθαμε από τα βουνά και εισβάλαμε στην πόλη και αρχίσαμε να την ερευνούμε εξονυχιστικά», δήλωσε ο Αμπού Μαλέκ, διοικητής του Μετώπου Αλ Νούσρα που ηγήθηκε της επέλασης στη Μουχάμπαλ, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης.

Η συριακή κρατική τηλεόραση αργότερα μετέδωσε πως οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» και κατέστρεψαν μεγάλες φάλαγγες που μετέφεραν μαχητές της Αλ Νούσρα με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Μπασανκούλ και σε μια σειρά χωριών που είχαν καταληφθεί από τους στασιαστές.

Σφοδρές μάχες επίσης ξέσπασαν γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Αλ Ντούχουρ, το μεγαλύτερο της βόρειας Συρίας και το τελευταίο οχυρό στην ανατολική μεριά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του σκότωσαν μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών που είχαν καταφύγει σε γύρω χωριά ανατολικά και νότια μεγάλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που πολιορκούνταν μάταια από ισλαμιστές αντάρτες για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως μεγάλες κρύπτες με όπλα εγκαταλείφθηκαν από τον στρατό, κατά την οπισθοχώρησή του.

Οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει αντιαρματικούς πυραύλους TOW αμερικανικής κατασκευής εναντίον του συριακού στρατού σε εβδομάδες σφοδρών μαχών, όπλα που η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ότι προμηθεύει στους τζιχαντιστές, επιδιώκοντας στην ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ.

syria1.jpg
syria2.jpg


Ετικέτες