Εκτελέστηκε επειδή ερμήνευσε «με αιρετικό τρόπο» το Κοράνι

Loading...


Ένας 37χρονος άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν δι’ απαγχονισμού, σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι κρίθηκε ένοχος από δικαστή για αιρετική ερμηνεία του Κορανίου.

Ο Μοχσέν Αμίρ Ασλανί είχε συλληφθεί πριν από εννέα χρόνια για δραστηριότητες που οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει «αιρετικές». Ασχολιόταν με την ψυχοθεραπεία, είπε η οικογένεια του, αλλά έκανε και συνεδρίες για ανάγνωση και μελέτη του Κορανίου, δίνοντας την δική του ερμηνεία για το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Ο Μοχσέν απαγχονίστηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που τον βρήκε ένοχο για «καινοτομίες στη θρησκεία» και «διάδοση της διαφθοράς», ωστόσο σύμφωνα με τους ακτιβιστές ήταν ένας αντιρρησίας συνείδησης, που εκτελέστηκε για τα θρησκευτικά του πιστεύω, επειδή ερμήνευσε την ιστορία του Ιωνά στο Κοράνι σαν ένα συμβολικό παραμύθι.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι είχε «παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ένα αριθμό ατόμων που συμμετείχαν στις συνεδρίες του και ότι οι δραστηριότητες στις οποίες είχε εμπλακεί ήταν ανακόλουθες με την επίσημη ερμηνεία της θρησκείας».

Μέλη της οργάνωσης Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (ICHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη υποστήριξαν ότι ο Μοχσέν συνελήφθη αρχικά επειδή «ερμήνευε με καινοτόμο τρόπο τη θρησκεία, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τον προφήτη Ιωνά και είχε εκτός γάμου σεξουαλικές σχέσεις με άτομα που συμμετείχαν στα σεμινάρια του». Ωστόσο στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις κατηγορίες αυτές, ενώ ο δικαστής που προήδρευσε της διαδικασίας είναι γνωστός στο Ιράν για πολλές άδικες αποφάσεις, που καταλήγουν συχνά στην εκτέλεση των κατηγορούμενων.

Οι Ιράν αρχές δείχνουν μεγάλη «ευαισθησία» απέναντι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν την θρησκεία, εκτός επίσημης γραμμής. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των δερβίσηδων Γκοναμπάντι έχουν συλληφθεί και εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης. Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι εννέα δερβίσηδες έχουν αρχίσει απεργία πείνας για την μεταχείριση τους στις φυλακές, μαζί με πέντε δικηγόρους τους, που επίσης βρίσκονται υπό κράτηση.

«Οι περισσότεροι συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2011, βρίσκονται σε παρατεταμένη απομόνωση χωρίς πρόσβαση στους δικηγόρους τους και στις οικογένειες τους και η καταδικαστική απόφαση βγήκε μετά από δυο χρόνια άδικων δικών με φτιαχτές κατηγορίες» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αντιρρησίες συνείδησης και βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή ήταν συνεπείς στα πιστεύω τους και υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των δερβίσηδων, μέσω των νόμιμων δραστηριοτήτων τους, που ήταν η δημοσιογραφία και η δικηγορία».Ετικέτες