Αυτές οι χώρες θέλουν να κλείσουν τα σύνορα στην ΕΕ

Loading...


Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως το blame game για το προσφυγικό δεν δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και τα ρίχνει σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Βόλες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες καταλογίζει ότι επιδιώκουν να κλείσουν τα σύνορα μέσα στην ΕΕ λόγω του προσφυγικού ζητήματος, εξαπολύει η ελληνική κυβέρνηση, κατονομάζοντας, για πρώτη φορά, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
 

Η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουν αυτές οι χώρες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρίσκονταθ σε αντίθεση με όσα έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως, παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού.
Τονίζει πως η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. «Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου», επισημαίνει.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως σε αυτή τη φάση, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα και συμπληρώνει: «Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Η κυβέρνηση τα ρίχνει σε χώρες της Κ.Ευρώπης, οι οποίες, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
– Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.  
– Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
– Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.
Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:
– Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.
– Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
– Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.   

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη. Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει. Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση», καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

 Ετικέτες