Φανάρι-Ουκρανία: Από πότε Πατριάρχης δέχεται σχισματικούς;

Loading...


Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Φάναρι συνάντηση εκπροσώπων του με ανθρώπους του λεγομένου »Πατριαρχείου του Κιέβου».

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, την ουκρανική πλευρά εκπροσώπησε ο λεγόμενος Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Επιφάνιος, ο Μητροπολίτης Δημήτριος του Λβιβ, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος και ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Πρωθιερέας Αλεξάντερ Τροφιμλιούκ.

Στον αντίποδα, τον  στην συνάντηση που έγινε με ευλογία του σχισματικού Πατριάρχη Φιλάρετου, εκπροσώπησαν ο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Σμύρνης και ο συμμετέχουν και στην επιτροπή που δημιουργήθηκε το 2016, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά συχνές. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη, τον περασμένο Ιούλιο, του , στον Ουκρανό Πρόεδρο Π. Ποροσένκο, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαβάστε εδώ:  Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ρήξη με την κυβέρνηση για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Στην συνάντησή τους, οι δύο άνδρες, εκτός των άλλων, συζήτησαν το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Άλλωστε, ο κ. Ιώβ είναι ουκρανικής καταγωγής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή και σημασία οφείλει να δοθεί στην φράση του προς τον σύμφωνα με την οποία: »Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί να βοηθήσει την Ουκρανία».

Οι στενές σχέσεις των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκαν και από την επίσκεψη του προέδρου της ουκρανικής Βουλής, Andrii Parubiy, στο Φανάρι, τον περασμένο Νοέμβριο.

Και οι συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ανάλογο περιεχόμενο, ενώ η ουκρανική αντιπροσωπεία τόνισε ότι εκείνη, σε αντίθεση με την Ρωσική Εκκλησία, αποδέχθηκε πλήρως τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Κρήτη.

Το ερώτημα πάντως είναι από πότε ένας δέχεται σχισματικούς, στέλνει εκπροσώπους του να συναντηθούν μαζί τους αλλά και υπόσχεται βοήθεια. Ας ελπίσουμε ότι οι κινήσεις αυτές δεν θα έχουν επιπτώσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.