Οι Ρώσοι της Λευκορωσίας τιμούν τα χίλια χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος

Loading...


Εκδήλωση για τα χίλια χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος πραγματοποιήθηκε στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λευκωσία, την Πέμπτη, με τους ομιλητές να μιλάνε για τη σημασία που έχει το Άγιο Όρος, οι παραδόσεις και τα κειμήλια του για ολόκληρη την ορθοδοξία.

Την ιδιαίτερη αγάπη του για το Άγιο Όρος εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ευχαριστώντας τους διοργανωτές που του έδωσαν την ευκαιρία να παραστεί σ` αυτή την εκδήλωση.

Όπως μου θυμίζουν τα στελέχη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είπε, πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία της κληρονομιάς μας, γιατί αποτελεί μέρος του εαυτού μας. Αν ξεχάσουμε την κληρονομιά μας, θα ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε, σημείωσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην μακρά ιστορία που συνδέει τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχει να κάνει με την κοινή τους θρησκεία.

Τα χαιρετίσματα του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων στο Πατριαρχείο Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων μετέφερε στην εκδήλωση ο μοναχός του Αγίου Όρους Διονύσιος. Το Άγιον Όρος είναι ένα ξεχωριστό και διεθνές μοναστικό κέντρο στο οποίο πλέον από 10 αιώνες διαφυλάσσονται οι αγιορείτικες παραδόσεις, είπε, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της Ρωσικής εκκλησίας με το Άγιο Όρος είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σε χαιρετισμό του Εκπροσώπου του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας και επικεφαλής της επιτροπής για την χιλιετηρίδα του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος Αλεξάντερ Μπέγκλοφ αναφέρθηκε ότι το Άγιον Όρος είναι ένας θησαυρός των πνευματικών παραδόσεων της κυπριακής ορθοδοξίας. Εδώ, είπε, βρίσκονται μεγάλα και ωραία μοναστήρια, ναοί και πολλά λείψανα των αγίων. Τα χίλια χρόνια της παρουσίας των Ρώσων μοναχών που γιορτάζουμε φέτος είναι σημαντικό για όλους τους ορθόδοξους λαούς γιατί το Άγιο Όρος σημαίνει πολλά για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Στο ενδιαφέρον που προκαλεί για μελετητές η ρωσική παρουσία μοναχών στο Άγιο Όρο για 1000 χρόνια αναφέρθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο δικό του χαιρετισμό ο οποίος επίσης διαβάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Για την ιστορία του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος μίλησε στην ρωσική γλώσσα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Ο Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Άθως Βαλέρι Πιρόγκοφ αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης ιστορικών φωτογραφιών από την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος που κατέβαλε το Ινστιτούτο και οι οποίες κοσμούν το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και για την αναστύλωση του Αγίου Παντελεήμονα, στο Άγιο Όρος με εισφορές από τη Ρωσία και στην πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Άππιος έκανε λόγο για έναν ευγενή σκοπό και μίλησε για την φιλική του σχέση με τον Πρόεδρο του Ρωσικού Ινστιτούτου Άθως Βαλέρι Πιρόγκοφ και για την πολιτική της τράπεζας να δημιουργεί σχέσεις με τους πελάτες της και όχι μόνο να προσφέρει απρόσωπες υπηρεσίες.Ετικέτες