ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Ανησυχία αλλά και εγρήγορση προκαλεί η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Άγιον Όρος, σε μια περίοδο όπου η ευρύτερη περιοχή καταγράφει αυξημένη μικροσεισμική δραστηριότητα τα τελευταία ενάμιση περίπου χρόνια.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Η δόνηση, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 00:17 από τον σεισμογραφικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη θαλάσσια ζώνη δυτικά των Καρυών, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα. Δέκα λεπτά αργότερα καταγράφηκε νέα δόνηση, 2,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη μονή Αγίου Παντελεήμονος και εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.
Οι δύο μικρές σεισμικές δονήσεις εντάσσονται σε ένα μοτίβο που έχει παρατηρηθεί από την άνοιξη του 2024: αλλεπάλληλες χαμηλές δονήσεις, άλλοτε αισθητές και άλλοτε όχι, στη χερσόνησο του Άθω και τον θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που συγκεντρώνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η περιοχή παρουσιάζει κατά περιόδους συστάδες μικρών σεισμών, οι οποίες δεν συνδέονται απαραίτητα με ενεργοποίηση συγκεκριμένου ρήγματος, αλλά με τη γενικότερη τεκτονική συμπεριφορά του Βόρειου Αιγαίου.
Η ιδιαιτερότητα του Άθω —με τον απότομο γεωλογικό κώνο, τις μεγάλες κλίσεις και τον συνδυασμό ηπειρωτικών και θαλάσσιων τεκτονικών διεργασιών— καθιστά την περιοχή ευαίσθητη σε μικρομετακινήσεις που συχνά αποτυπώνονται με δονήσεις χαμηλής έντασης. Έμπειροι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η χερσόνησος επηρεάζεται άμεσα από το ευρύτερο σύστημα ρηγμάτων του Θερμαϊκού, της Τορώνης και της λεκάνης του Βόρειου Αιγαίου, περιοχές που καταγράφουν σταθερή αλλά όχι επικίνδυνη κινητικότητα.
Το ενδιαφέρον των ειδικών στρέφεται στο γεγονός ότι η μικροσεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 18–20 μήνες έχει εμφανιστεί σε «κύματα», με περιόδους ηρεμίας και στη συνέχεια επαναφοράς μικρών δονήσεων, κάτι σύμφωνο με τον τρόπο που λειτουργούν τα ενεργά τεκτονικά πεδία της ΒΑ Μεσογείου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τέτοια φαινόμενα δεν προμηνύουν απαραίτητα έναν ισχυρότερο σεισμό.
Οι μοναχικές αδελφότητες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με ψυχραιμία, καθώς αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Η νυχτερινή δόνηση των 3,5 Ρίχτερ έγινε αισθητή κυρίως στις μονές της δυτικής πλευράς, ενώ το δεύτερο γεγονός, των 2,5 Ρίχτερ, καταγράφηκε σε περιοχή με παλαιότερη περιοδική δραστηριότητα. Δεν προκλήθηκαν ζημιές ή αναστάτωση στις αδελφότητες.
Σύμφωνα με ειδικούς, η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικότητας μέσω του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) επιτρέπει στα αρμόδια επιστημονικά ιδρύματα να καταγράφουν με ακρίβεια ακόμα και τις πιο ασθενείς δονήσεις, τις οποίες στο παρελθόν ίσως δεν θα γνωρίζαμε καν.
Το Άγιον Όρος, χώρος πνευματικής ηρεμίας αλλά και γεωλογικά περίπλοκος, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα, χωρίς ωστόσο —σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα— να συνδέονται με αυξημένο σεισμικό κίνδυνο. Οι ειδικοί συνιστούν ενημέρωση, όχι ανησυχία, και τονίζουν ότι η περιοχή παρακολουθείται συνεχώς μέσω σύγχρονων δικτύων.




















