Βυζαντινός χορός Τρόπος

Loading...


 

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1964.

Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βυζαντινή μουσική με τον Κωνσταντίνο Τασόπουλο και το Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» συμμετείχε ως ερευνητής στο πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης έργων του Βυζαντινού Μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη.

Είναι Πρωτοψάλτης στον Ἱ. Ναό του Αγίου Ευσταθίου στον Περισσό από το 1987 .

Διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών.

 

Από το 1983, μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή το Λυκούργο Αγγελόπουλο.

 

Ως μονωδός έδωσε δύο συναυλίες στο Γιάροσλαβ και στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Αύγουστο του 2001 σε μέλη του 12ου αιώνος.

Από το 1985 έως το 2005 συνεργάσθηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Το 1994 ανέλαβε την οργάνωση και διδασκαλία του Χορού των Πατέρων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον όποιο διευθύνει στους δεκατρείς ψηφιακούς δίσκους (CD) πού εκδόθηκαν με μέλη κλασικών και Βατοπαιδινών μελοποιών.

Διηύθυνε επίσης χορό ψαλτών για την έκδοση διπλού ψηφιακού δίσκου σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

 

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ «ΤΡΟΠΟΣ»

Ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ και το ”Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης„ ιδρύονται από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, με σκοπό τη σπουδή και την προβολή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως διασώζεται έως σήμερα.

– Το Δεκέμβριο του 2005 σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου και το Δήμο Τριπόλεως πραγματοποίησε τις δύο πρώτες χριστουγεννιάτικες συναυλίες.

alt

-Το Μάιο του 2006 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις προς τιμήν των πολιούχων Τριπόλεως, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

-Τον Αύγουστο του 2006, έψαλλε κατά την υποδοχή και την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου στη Λέσβο.

-Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε σε διεθνές μουσικό φεστιβάλ, στο Γιάροσλαβ της Πολωνίας.

-Στις 12 Δεκεμβρίου του 2006 πραγματοποίησε χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ».

-Στις 27 Μαρτίου του 2007 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

-Το Μάιο του 2007 συμμετείχε σε μουσικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στη Ρουμανία, συνοδεύοντας τον Καθηγούμενο της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Παν. Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

-Το Σεπτέμβριο του 2007 συμμετείχε στην επέτειο του εορτασμού των 1600 χρόνων από την κοίμηση του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου με ψηφιακό δίσκο (CD), αφιερωμένο στην Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ψάλλοντας μέλη της ακολουθίας του αγίου.

-Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις του ιερού ναού αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λευκωσία της Κύπρου.

-Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών με γενικό τίτλο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ».

-Στις 4 Ιανουαρίου του 2008 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ».

 

-Το Μάρτιο του 2008, έψαλλε κατά την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον εσπερινό στον ιερό ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό Κιρκιντζές της Εφέσου και στον όρθρο και τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη στην Τουρκία, εκδηλώσεις οι οποίες τελούσαν υπό την αιγίδα της Ελληνίδας Προξένου στη Σμύρνη, κας Χαράς Σκολαρίκου.

 

-Στις 8 Ιουνίου του 2008 και στα πλαίσια του εορτασμού των 1200 ετών από την ίδρυση του Βασιλείου του Μαρόκου και της πόλης Φέζ, συμμετείχε στο “Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Μουσικής” που έγινε στη Φέζ, παρουσιάζοντας ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble AlKindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

-Τον ίδιο μήνα πραγματοποίησε την ηχογράφηση δύο (-2-) ψηφιακών δίσκων (CDs), με ανέκδοτα κυρίως μέλη προς τιμήν: α) του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και β) της Υπεραγίας Θεοτόκου με μέλη Αθωνιτών μελοποιών και το γενικό τίτλο «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος».

alt

-Τον Οκτώβριο του 2008 και υπό την αιγίδα της Ελληνίδας Προξένου στο Μόναχο κας Άννας Κόρκα, συμμετείχε στους εορτασμούς των 850 ετών από την ίδρυση της πόλης του Μονάχου της Γερμανίας, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου.

– Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 συμμετείχε στο “Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Μουσικής” που έγινε στην Ουψάλα της Σουηδίας, παρουσιάζοντας στον συναυλιακό χώρο “Uppsala Koncert and Kongress” ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble AlKindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

– Τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Μουσικό Σύνολο «Ensemble AlKindi» και τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss, δύο συναυλίες στη Γαλλία, στο Περπινιάν και στο Παρίσι, στο παγκοσμίως γνωστό «Théâtre de la Ville» και στο θεματικό κύκλο «Μουσικές του Κόσμου» παρουσιάζοντας ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο.

-Αρκετές ήταν οι λατρευτικές συνάξεις (πανηγυρικοί εσπερινοί, Αρχιερατικές Θ. Λειτουργίες, πολύωρες αγρυπνίες) στις οποίες συμμετείχε. Μεταξύ αυτών η αγρυπνία στο προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων με την ευκαιρία της υποδοχής της τιμίας κάρας του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την 29η Ιανουαρίου 2007 και οι λατρευτικές εκδηλώσεις κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στον ιερό ναό αγίου Τρύφωνος Παλλήνης στις 4-5 Οκτωβρίου 2008, στις οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ και πλειάδα σεπτών Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

 

 

 

{youtube}_7DNjBxoUzg{/youtube}Ετικέτες