Οικολογική κρίση – κρίση πνευματική

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η τρίτη έκδοση της παρούσας επιστημονικής μελέτης του αναπληρωτή καθηγητή  Αγιολογίας,  κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα, η οποία έχει εξαντληθεί και  αυτή.

Πρόκειται  για μια πρωτότυπη εργασία, μάλιστα είναι η πρώτη διδακτορική διατριβή στον ορθόδοξο χριστιανικό χώρο που εγκρίθηκε το 1996 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μας παρουσιάζει την πνευματική προσέγγιση ενός τόσο πολύ σοβαρού ζητήματος, του οικολογικού, το οποίο είναι ένα μη διαιρετό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει σε μία «διαιρημένη ανθρωπότητα». Βασίζεται πάνω σε πηγές αγιολογικών κείμενων, όπως τους βίους των αγίων και αποτελεί σημαντική συμβολή στο χώρο της επιστήμης στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.

alt

Η μελέτη έχει παρουσιαστεί από τους έγκριτους καθηγητές, Π. Πάσχο, π. Γεώργιο Δράγα στην Αμερική και άλλους. Εξάλλου, τη σπουδαιότητα της, πέραν όλων των άλλων, καταδεικνύουν η εξάντληση και επανέκδοση των τριών εκδόσεων.

Το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της οικολογικής κρίσης θα απασχοληθεί τον πλανήτη μας έως την συντέλεια του αιώνος τούτου. Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιστήμονες και γενικότερα όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σ.Σ.320
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑ
Τρίτο υπό κεφάλαιο

Το «Αγιορείτικο Βήμα» δημοσιεύει  για πρώτη φορά μέρος  της άκρως ενδιαφέρουσας μελέτης:

{pdf}www.agioritikovima.gr/images/pdf/diatrivh2.pdf|height:400|widht:300|app:google{/pdf}