«Το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αλφάβητο, μετάφραση, γλώσσα» – Το βιβλίο της Δρ. Αλεξάνδρας Π.Ντότσικα

Loading...


Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Δρ Αλεξάνδρας Π. Ντότσικα, «Το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αλφάβητο, μετάφραση, γλώσσα» από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη και το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Η μελέτη αναφέρεται στο ιστορικό-ιεραποστολικό έργο των Θεσσαλονικέων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, το οποίο αποτελεί μέγιστο σταθμό στην ιστορία των σλαβικών λαών. Διά της εφευρέσεως της σλαβικής γραφής, της μεταφράσεως των Αγίων Γραφών, των Λειτουργικών Βιβλίων και του Νομοκάνονος εισήγαγον τους σλαβικούς λαούς στο χώρο των πεπολιτισμένων χριστιανικών λαών.

Στο α΄ μέρος της παρούσης μελέτης παρουσιάζονται στοιxεία βίου, σταδιοδρομίας και στοιχεία εκ του ιεραποστολικού έργου των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ώστε να σχηματίσει κανείς μια κατά το δυνατό σύντομη και πληρέστερη εικόνα περί της βιοτής και δραστηριότητός τους.

Στο β΄ μέρος αναδεικνύεται η δυσκολία του σχηματισμού αλφαβήτου, γραπτού σλαβικού λόγου, ήτοι «ένυλου λόγου», στον οποίο καλούνταν οι άγιοι να μεταφέρουν τα κατά βάθος και ρήματα μεστά συμβολισμών εκκλησιαστικά κείμενα. Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διότι καθιστά σαφές ότι η μεταφραστική προσπάθεια των αγίων σημάδεψε τους σλαβικούς λαούς πολιτογραφώντας τα μεταφρασθέντα κείμενα σε έναν νέο εθνικό πολιτισμό, διανοίγοντας εκ παραλλήλου τη μοίρα των εκκλησιαστικών κειμένων στη σλαβική ψυχή.

Η συγγραφέας είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας του ιδίου πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ. Στον πυρήνα των επιστημονικών της ενδιαφερόντων βρίσκεται η αριστοτελική φιλοσοφία, η υπομνηματιστική περί αυτής παράδοση και η πρόσληψή της στο Βυζάντιο. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια περί φιλοσοφίας και θεολογίας.

0606vivl (1).jpg
0606vivl (2).jpg
0606vivl (3).jpg