ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ: Τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για τη Μονή Σινά ζητά ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Σινά κ. Δαμιανός, καταγγέλλοντας πιέσεις προς τη μοναστική αδελφότητα και προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου του.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η παρέμβασή του έρχεται ενώ εντείνονται οι διπλωματικές και εκκλησιαστικές επαφές για το μέλλον της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών να τοποθετούν την επόμενη κρίσιμη δικαστική εξέλιξη στην Αίγυπτο στις 24 Οκτωβρίου 2026.
Ο κ. Δαμιανός απορρίπτει κατηγορηματικά ότι αναγνώρισε την ιδιοκτησία του αιγυπτιακού κράτους επί της μοναστηριακής περιουσίας ή ότι προέβη σε δικαστική ομολογία. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Το Βήμα», αντιδρώντας σε δημοσίευμα που του αποδίδει σχετικούς χειρισμούς.
«Δεν θα συναινέσω σε τίποτα που θα βλάψει την ύπαρξη της Μονής», τονίζει, θέτοντας στο επίκεντρο τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας και των πόρων που στηρίζουν τη μοναστική ζωή.
Οι τελευταίες επαφές Αθήνας – Καΐρου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του vimaorthodoxias.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας.
Στο ρεπορτάζ μας είχαμε αναφέρει ότι το σχέδιο έχει διαβιβαστεί στη Σιναϊτική Αδελφότητα, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη η τελική απάντησή της. Στο εσωτερικό της κοινότητας εξακολουθούν, κατά το ρεπορτάζ, να υπάρχουν επιφυλάξεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η απόφαση ανήκει στη Μονή και ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει να της επιβάλει επιλογή.
Επικοινωνίες με τους Προκαθημένους και συνάντηση στα Ιεροσόλυμα
Παράλληλα, υπήρξαν επικοινωνίες του κ. Γεραπετρίτη και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.
Κατά τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα Ιεροσόλυμα και είχε επαφές με τον Πατριάρχη. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επικοινώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Συμεών.
Οι πηγές του ρεπορτάζ μας παρουσιάζουν τους τρεις Προκαθημένους ως υποστηρικτές της προτεινόμενης συμφωνίας. Πρόκειται, ωστόσο, για δημοσιογραφικές πληροφορίες που αποδίδονται σε πηγές και όχι για κοινό δημόσιο ανακοινωθέν τους.
Γιατί θεωρείται κρίσιμη η 24η Οκτωβρίου
Η ημερομηνία της 24ης Οκτωβρίου αναφέρεται στα πρόσφατα ρεπορτάζ ως ορόσημο για την αναμενόμενη απόφαση του αιγυπτιακού ακυρωτικού δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενο συμβιβασμό αποκτούν ιδιαίτερη ένταση. Η έκβαση της δικαστικής διαδικασίας παραμένει ανοιχτή.
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η έκδοση αιγυπτιακού προεδρικού διατάγματος για την επίσημη αναγνώριση του Αρχιεπισκόπου Συμεών. Το ίδιο δημοσίευμα συνδέει έμμεσα την εξέλιξη αυτή με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η αντιπαράθεση για τους προηγούμενους χειρισμούς
Εν τω μεταξύ δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» της 11ης Οκτωβρίου απέδωσε στον κ. Δαμιανό αναγνώριση της αιγυπτιακής ιδιοκτησίας μέσω δικαστικής ομολογίας, επικαλούμενο μετάφραση της απόφασης του Εφετείου της Ισμαηλίας. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος διαψεύδει ρητά αυτόν τον ισχυρισμό στη δήλωσή του και αναφέρει ότι έχει κινηθεί εξωδίκως.
Η διαφωνία αναδεικνύει το βασικό επίδικο: ποια δικαιώματα κατοχυρώνονται για τη Μονή και με ποιες εγγυήσεις θα συνεχιστεί η παρουσία της αδελφότητας. Χωρίς δημοσιοποιημένο πλήρες κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, οι πληροφορίες για το περιεχόμενό της δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως οριστικά συμφωνημένοι όροι.
Ο κ. Δαμιανός ζητά δημόσια ενημέρωση, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για το μέλλον της Μονής υπερβαίνει τη μοναστική κοινότητα. Οι αναφορές του σε κυβερνητικές επιδιώξεις, απειλές και οργανωμένη επίθεση εναντίον του αποτελούν δικές του καταγγελίες.
Ολόκληρη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου πρώην Σινά κ. Δαμιανού
Με βαθιά λύπη παρατηρώ ότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα μου. Προσωπικά, αυτό δεν με αγγίζει· η συνείδησή μου παραμένει καθαρή, και ο Θεός γνωρίζει τα έργα μου.
Εκείνο όμως που με προβληματίζει αφάνταστα είναι ότι, μέσω αυτής της επίθεσης, επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, με σκοπό να αποδυναμωθεί η φωνή μου — μια φωνή 65 ετών διακονίας, που ισορροπώντας ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις και σεβόμενη τους άγραφους νόμους της ερήμου, κράτησε υψωμένες την ελληνική σημαία και τη σημαία της Ορθοδοξίας.
Σημαίες που κυμάτιζαν περήφανα στα βυζαντινά Σιναϊτικά τείχη, ενώ σύγχρονοι «Εφιάλτες» αδιαφορούν εάν αυτές υποσταλούν, καθώς τα εθνικά ιδανικά υποχωρούν μπροστά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Όπως αναφέρεται ρητά και στο εξώδικο που απέστειλα στην εφημερίδα «Το Βήμα», ουδέποτε εκ μέρους μου έλαβε χώρα αναγνώριση ιδιοκτησίας του αιγυπτιακού κράτους, ούτε προέβην σε οποιαδήποτε δικαστική ομολογία.
Δεν νοείται η ύπαρξη της Μονής χωρίς το αναφαίρετο δικαίωμα της ιδιοκτησίας της· και επειδή αποτελούμαστε από ύλη και πνεύμα, για να προσευχηθούμε χρειαζόμαστε και τα υλικά αγαθά που εξασφαλίζουν την ίδια μας την ύπαρξη.
Τα λιβελογραφήματα που κυκλοφορούν εξυπηρετούν το αφήγημα της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία έχει συμμαχήσει και συμπράξει με την αιγυπτιακή.
Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές:
Αυτή η σύμπραξη γίνεται για το καλό και τη διασφάλιση της ιστορικής Μονής του Σινά ή για το ξεπούλημά της;
Βρισκόμαστε στη δίνη μιας συμφωνίας που — όπως πληροφορούμαστε — πρέπει να υπογραφεί, χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενό της.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, φέρονται να τους κοινοποιήθηκε το κείμενο της Συμφωνίας. Με τη σύνεση και τη σοφία που τους διακρίνει συνηγορούν;
Σκοτεινοί κύκλοι επιδιώκουν, όπως ανέφερα ανωτέρω, να απομειώσουν τη φωνή μου, διότι γνωρίζουν ότι δεν θα συναινέσω σε τίποτα που θα βλάψει την ύπαρξη της Μονής.
Το ζήτημα της συμφωνίας δεν αφορά μόνο τη Σιναϊτική Αδελφότητα· αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί και να συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου έχουν συνεννοηθεί και έχουν κοινή στόχευση.
Το ερώτημα είναι κρίσιμο:
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με καλή ή με κακή θέληση;
Όταν μιλάμε για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της Εικοσιφοινήσεως, της Μονής του Τιμίου Προδρόμου και άλλων κειμηλίων από τη Βουλγαρία, αυτή είναι η στάση μας έναντι των εθνικών μας κειμηλίων;
Δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα επιστροφή του 1/100 των κλοπιμαίων και μάλιστα αποψιλωμένων;
Καλώ τον ελληνικό λαό να υπερασπιστεί τη Μονή Σινά και τα ανεκτίμητης, μη αποτιμητής αξίας κειμήλιά της.
Μέσα στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όλα τα Σιναϊτικά Μετόχια είχαν το ίδιο καθεστώς προστασίας — όχι μόνο των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους, όπως ερμηνεύθηκε ο Αχτιναμές, αλλά και της ιδιοκτησίας τους βάσει αυτού.
Αντίστοιχα, στην Καβάλα, το Ιμαρέτ και το σπίτι του ΜοχάμεντΑλή, το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός αναγνώρισαν με σεβασμό όλα τα δικαιώματα των Αιγυπτίων, αναγνωρίζοντάς τα ως αιγυπτιακό νομικό πρόσωπο.
Οι πατέρες της Μονής Σινά αντιλαμβάνονται πλήρως το ιστορικό βάρος που φέρουν στους ώμους τους, δεχόμενοι αφόρητες πιέσεις και απειλές.
Επειδή πλέον είναι πασιφανές ότι η ελληνική διπλωματία απέτυχε, η συμφωνία αυτή — δεδομένου ότι έχει υπερεθνικό χαρακτήρα — πρέπει να δημοσιοποιηθεί στον ελληνικό λαό, ώστε αυτός να αποφασίσει.
Η ιστορική ευθύνη δεν μπορεί να είναι μόνο ατομική· πρέπει να είναι και συλλογική.
Όπως όφειλε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση και για την παράδοση των λειψάνων του Σαμουήλ: πρώτα να ρωτήσει, όχι απλώς να ανακοινώσει κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει υπογραφεί.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει προσωπικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι με αλαζονεία να αδιαφορεί για τα ιερά ιδανικά του ελληνικού λαού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους, στρέφεται σήμερα εναντίον μου· αύριο, εάν η Σιναϊτική Αδελφότητα συνεχίσει σθεναρά να αντιστέκεται και δεν προβεί στην υπογραφή της συμφωνίας, θα στραφεί και εναντίον της;






















