«Μνήμη Αλώσεως πικρά»(ΦΩΤΟ)

Loading...


«Μνήμη Αλώσεως πικρά»…Έτσι ονομάστηκε η εκδήλωση που η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου πραγματοποίησε στο «Τσατσαρωνάκειο» Πολιτιστικό Πολύκεντρο Της, με αναφορά στην Άλωση της Πόλης.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε το μνημόσυνο του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των τελευταίων αγωνιστών της αιώνιας Πόλης. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Ζαχαρένια Σημανδρηράκη, ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με θέμα: «Μνήμη Αλώσεως πικρά».

Η αφιερωματική αυτή εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Πόλης από την πολυπληθή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.

Η εκλεκτή ομιλήτρια κάνοντας ιστορική αναφορά στα θλιβερά γεγονότα της Άλωσης, αναφέρθηκε σε χειρόγραφο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, του Καλλινίκου μοναχού Βατοπαιδινού, εκ Σφακίων, ο οποίος μετείχε μαζί με τους Κρήτες πολεμιστές, ως επίσης και σε άλλες ιστορικές πηγές της εποχής. Κατέκλεισε τον ιστορικά τεκμηριωμένο, αλλά και βιωματικό λόγο της, ο οποίος εμπλουτίστηκε με διαφάνειες, λέγοντας πως «…χαμένες γίνονται οι Πατρίδες όταν λησμονηθούν.

Η Πόλη και η Αγιά Σοφιά υπομένει και μένει στην καρδιά μας». Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης ως και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί θεμάτων Παιδείας και Πολιτισμού κ. Σημαντηράκης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε την εκλεκτή ομιλήτρια ως και όλους τους παρόντες σημείωσε: «Το αείφωτο Φανάρι, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η κοιτίδα του Γένους και της πίστεως μας, ως φάρος τηλαυγής αιώνες τώρα συνεχίζει από την Πόλη των ονείρων μας να φεγγοβολά το φως της ελπίδας και της Ανάστασης. Διαχρονικό όσο ποτέ το μήνυμα της σημερινής επετείου.

Στην σύγχρονη Βαβυλωνία των καιρών μας, στην εποχή της σύγχυσης και του εθνομηδενισμού, χρέος ιερό επιτάσσει να σφυρηλατήσομε την Εθνική μας ταυτότητα. Γιατί εάν η μνήμη του ανθρώπου είναι κριτήριο της ταυτότητας του, τότε η απώλεια της ιστορικής του μνήμης θα πρέπει να σημαίνει απώλεια και της ιστορικής του ταυτότητας», κατέληξε ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος καλώντας σε αντίσταση στις πάσης φύσεως αλώσεις και αλλοτριώσεις των καιρών μας. 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες