ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ, ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 4 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωαννίκιου του Μεγάλου «Του εν Ολύμπω», ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Ιωαννίκιος γεννήθηκε στη Βιθυνία το 740 μ.Χ. Τον πατέρα του, τον έλεγαν Μυριτρίκη και τη μητέρα του Αναστασώ. Και οι δύο ήταν ευσεβείς χριστιανοί και παιδαγώγησαν το γιο τους σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Όταν ο Ιωαννίκιος στρατεύτηκε, αυτοκράτορας τότε ήταν ο εικονομάχος Κωνσταντίνος ο Ε’. Ο Κωνσταντίνος ο Ε’, είχε νικήσει στους αγώνες του κατά των Βουλγάρων και είχε μεγάλη εκτίμηση από τους στρατιώτες του. Η ψυχολογία που καλλιεργήθηκε και το κλίμα που δημιουργήθηκε στα πεδία των μαχών, παρέσυραν τον Ιωαννίκιο με αποτέλεσμα να γίνει κι αυτός εικονομάχος, σαν τον αυτοκράτορά του.

Όταν, όμως, αποστρατεύτηκε από τις τάξεις του στρατού, δεν άργησε να καταλάβει τα παραπτώματά του, και σε τι μεγάλα σφάλματα τον είχε οδηγήσει αυτή η πλάνη του. Μετανόησε ειλικρινά και εξομολογήθηκε τα λάθη του. Αφού καταρτίστηκε ανάλογα, έγινε μοναχός στον Όλυμπο. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο σε ηλικία 94 χρονών στη Μονή Αντιδίου, όπου μέχρι τότε δίδασκε εκεί στον κόσμο την Ορθοδοξία.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Την επίγειον δόξαν, πάτερ, κατέλειπες καταυγασθείς τη ελλάμψει της επινοίας Θεού, όθεν έφανας εν γη ως άστρον άδυτον, Θείας Φωνής γαρ ως Μωσής μυστικώς αξιωθείς, ισάγγελος ανεδείχθης και δωρημάτων ταμείον, Ιωαννίκιε μακάριε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

{youtube}v8vhEZLA_Iw{/youtube}

Για Download του Απολυτίκιου όπου ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://soundcloud.com/byzantine-music/11-04Ετικέτες