ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΗ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 15 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Ιωάννης, έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα. Ήταν γιος του Εύτροπίου, όπου ήταν συγκλητικός στο αξίωμα, και της Θεοδώρας. Ο Ιωάννης δεν θέλησε ν’ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλυτέρων αδελφών του, πού κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα. Άλλα προτίμησε να αφιερωθεί στην πίστη του Κυρίου. Επειδή όμως οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στην Μονή των Ακοιμήτων όπου έγινε μοναχός. Αργότερα, όταν πληροφορήθηκε τη μεγάλη πίκρα της μητέρας του επειδή ο πατέρας του έκανε κοσμική ζωή, αποφάσισε με την συγκατάθεση του ηγουμένου της Μονής να επιστρέψει στους γονείς του.

Πήγε στους γονείς του ως ένας άγνωστος μοναχός. Αυτοί δεν τον αναγνώρισαν. Άλλά ήταν τόσο μεγάλη η ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, που τον παρακάλεσαν να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Δέχτηκε με τη συμφωνία να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος του περιβολιού της πατρικής του οικίας. Εκεί, λοιπόν, έμενε ο Ιωάννης, και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε, με τη Χάρη του Θεού, να φέρει στο σωστό δρόμο τους γονείς του. Την ήμερα όμως που αποκάλυψε πώς ήταν γιος τους, παρέδωσε και την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΙΩΑΝΝΗΣ: (λεξ. εβρ.) = η χάρις και εύνοια του Θεού (προς τους ανθρώπους).

Απολυτίκιο:
Ἐκ βρέφους τόν Κύριον, ἐπιποθήσας θερμῶς, τόν κόσμον κατέλιπες, καί τά ἐν κόσμῳ τερπνά, καί ἤσκησας ἄριστα· ἔπηξας τήν καλύβην, πρό πυλῶν σῶν γονέων, ἔθραυσας τῶν δαιμόνων, τάς ἐνέδρας παμμάκαρ· διό σε Ἰωάννη ὁ Χριστός, ἀξίως ἐδόξασεν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 {youtube}vqOr3uvYZy8{/youtube}