ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΤΟΥ (Του εν Άγκυρα)

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 7 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδότου, του εν Άγκυρα, ας πούμε λίγα λόγια:

Ό Άγιος Θεόδοτος καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν έμπορος σιτηρών και συγχρόνως εξασκούσε το επάγγελμα του αρτοποιού. Ήταν άνθρωπος ευσεβής και ελεήμων, μοίραζε ψωμιά στους φτωχούς και έκανε συχνά επισκέψεις στους φυλακισμένους χριστιανούς και τους τροφοδοτούσε ανάλογα. Η ειδωλολατρική μανία όμως κατά των χριστιανών εκδηλώθηκε με το φόνο μιας ομάδας χριστιανών παρθένων, στα νερά μιας λίμνης. Τη νύχτα ο Άγιος Θεόδοτος, με μεγάλο θάρρος και θερμή πίστη στο Χριστό, έβγαλε από τη λίμνη τα Τίμια Λείψανα των παρθένων και τα έθαψε.

Για τον λόγο αυτό καταγγέλθηκε στον έπαρχο Θεότεκνο, ο οποίος αμέσως τον συνέλαβε και τον ανέκρινε. Ο Άγιος Θεόδοτος παραδέχτηκε την πράξη του και ο έπαρχος του είπε ότι οι χριστιανοί δε σέβονται καμιά εξουσία και ότι είναι οι πιο μικροπρεπείς και μηδαμινοί των ανθρώπων. Τότε, ο Θεόδοτος, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, απάντησε: «Πράγματι, έπαρχε, οι χριστιανοί γνωρίζουν πόσο μηδαμινοί είναι, διότι μόνο αυτοί είναι ικανοί να γνωρίζουν την υπέροχη και ασύγκριτη μεγαλειότητα του Θεού και να κατανοούν την άβυσσο της ανθρώπινης ασθένειας, όταν είναι γυμνή από τη Θεία Χάρη. Έπειτα, γνώριζε ότι ο τελευταίος των χριστιανών, που έχει ελεηθεί από το Χριστό και φέρει τον αρραβώνα της αιώνιας βασιλείας, είναι ανώτερος και λαμπρότερος από τους ειδωλολάτρες βασιλείς, οι οποίοι αύριο θα είναι ντροπή και ατιμία μπροστά στο αδέκαστο κριτήριο της Θείας Δικαιοσύνης». Ο έπαρχος, εξοργισμένος από τα λεγόμενα του Αγίου, διέταξε και του έσχισαν τα πλευρά και τελικά τον αποκεφάλισαν. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Θεόδοτος, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Δόσιν ἔνθεον, καταπλουτήσας, τὴν τῆς χάριτος ἱερουργίαν, Ἱερομάρτυς τρισμάκαρ Θεόδοτε, καθάπερ δῶρα Θεῶ προσενήνοχας, τᾶς ἀριστείας τῶν θείων ἀγώνων σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}E75OY51dvPU{/youtube}