ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 20 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πρόκλου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε ένας από του καλύτερους μαθητές του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Πατριάρχης Αττικός τον χειροτόνησε διάκονο και μετά πρεσβύτερο. Επειδή διακρινόταν για την παιδεία, την αρετή και την διδακτική του ικανότητα, αγαπήθηκε πολύ απ’όλους τους θαυμαστές του αξέχαστου διδασκάλου του και υποστηριζόταν και προοριζόταν απ’αυτούς για τον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Αλλά η αντίδραση του άδικου κατεστημένου, ναυάγιζε την υποψηφιότητα του. Αργότερα ο Πατριάρχης Σισίνιος, το έτος 425 μ.Χ., χειροτόνησε τον Πρόκλο επίσκοπο Κυζίκου. Λόγω όμως των προβλημάτων της επαρχίας, την επισκοπή πήρε κάποιος Δαλμάτιος. Αλλά ο Πρόκλος, χωρίς να τον επηρεάσει αυτό, εξακολούθησε το κήρυγμα του Θείου Λόγου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Μαξιμιανός το 434 μ.Χ. και αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο Β’, στο θρόνο ανέβηκε πανηγυρικά ο Πρόκλος. Και μάλιστα πριν ακόμα θάψουν τον Μαξιμιανό. Η πρώτη φροντίδα του Πρόκλου ήταν, η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, επί του Πατριάρχου αυτού καθιερώθηκε και ο τρισάγιος ύμνος στις εκκλησίες. Πατριάρχευσε δώδεκα χρόνια και τρεις μήνες όπου και κοιμήθηκε το 447 μ.Χ..

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΡΟΚΛΟΣ: ο υπερένδοξος.

Απολυτίκιο:
Λυχνία ως δίπυρσος των Θεϊκών δωρεών, ακτίσι της χάριτος φωταγωγούσιν ημάς πατέρες οι ένθεοι, Πρόκλος του Βυζαντίου, ο σοφός ποιμενάρχης, Γρηγόριος ο θεόφρων, Δεκαπόλεως γόνος, διό μετά προθυμίας τούτοις προσέλθωμεν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 {youtube}Vh-dLzZtLzs{/youtube}

 Ετικέτες