ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ 49 ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Καλλίστρατου και των συν αυτώ 49 Μαρτυρησάντων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Καλλίστρατος καταγόταν από την Καρχιδόνα. Οι γονείς του όπως επίσης και οι πρόγονοί του ήταν κι αυτοί ευσεβέστατοι χριστιανοί. Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στο στρατό ως νεοσύλλεκτος. Η «μαύρη σκιά» της αμαρτίας που επικρατούσε στο στράτευμα δεν επηρέασε καθόλου τον Καλλίστρατο. Αντίθετα μάλιστα, τον έκανε να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τις ευσεβείς συνήθειές του, όπου μία απ’αυτές ήταν να προσεύχεται τη νύχτα. Αυτό όταν το διέκριναν οι υπόλοιποι στρατιώτες, τον κατήγγειλαν στον στρατηγό Περσεντίνο (287 μ.Χ.). Αυτός αμέσως τον κάλεσε, και όταν άκουσε και από τον ίδιο ότι είναι χριστιανός, διέταξε να τον βασανίσουν σκληρά.

Έπιτα, αφού τον έδεσαν μέσα σ’ένα σάκκο, τον έριξαν στη θάλασσα. Αλλά, με Θεϊκή παρέμβαση ο σάκος σκίστηκε, και δύο δελφίνια πήγαν σώο και αβλαβεί τον Καλλίστρατο στη στεριά. Τότε, 49 στρατιώτες είδαν αυτό που συνέβη και πίστεψαν στον Χριστό, και αφού έτρεξαν στον Καλλίστρατο του είπαν: «Πράγματι, είδαμε ότι υπάρχει στ’αλήθεια και είναι μεγάλος ο Θεός σου, ο Οποίος και από το βυθό της θάλασσας υπερφυσικά σε έβγαλε. Θα μπορούσε, άραγε, να δεχθεί και εμάς τους ειδωλολάτρες;». Ο Καλλίστρατος τους απάντησε: «Ό δικός μου Κύριος Ιησούς Χριστός, εκείνους πού έρχονται κοντά Του δεν τους διώχνει. Διότι Εκείνου ο Λόγος είναι: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς«. Τότε ο Καλλίστρατος δίδαξε όλους αυτούς τους στρατιώτες μέσα στη φυλακή. Ο στρατηγός Περσεντίνος, ήρθε σε αδιέξοδο από την πίστη των στρατιωτών, με αποτέλεσμα όλους να τους αποκεφαλίσει.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ: (κάλλος + στρατός) = ο άριστος στρατηλάτης.

Απολυτίκιο:
Τω θείω Πνεύματι, περιφραξάμενος, Μάρτυς Καλλίστρατε, λαμπρώς ηρίστευσας, καταβολών τον δυσμενή, σοφία των σων αγώνων όθεν και προσήγαγες, τω Χριστώ ως θυμίαμα, δήμον παναοίδιμον, Αθλητών πιστευσάντων σοι, μεθ’ων υπέρ ημών έκδυσώπει, των ευφημούντων σε εν ύμνοις.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

 Ετικέτες