ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ 199 ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 23 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των 199 Μαθητών του – Μοναχών, ας πούμε λίγα λόγια:

O Άγιος Νίκων, γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, στα χρόνια του ηγεμόνα Κυντιανού. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Χριστιανή, η οποία τον μεγάλωσε σύμφωνα με τα Ευαγγελικά διδάγματα. Σε νεαρή ηλικία έγινε στρατιωτικός και πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την ανδρεία και την πειθαρχία του. Η ψυχή του όμως, ποθούσε να αφιερωθεί στον ασκητισμό. Γι’αυτό ξεκίνησε για την περιοχή της Κωνσταντινούπόλης. Έκανε πρώτα όμως μία στάση στη Χίο. Εκεί βαπτίστηκε και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή και στη μελέτη των Αγίων Γραφών.

O τότε επίσκοπος της περιοχής, διέκρινε τα χαρίσματα του Αγίου Νίκωνος και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και λίγο αργότερα τον τοποθέτησε ηγούμενο 190 μοναχών για να τούς διδάσκει και να τούς καθοδηγεί. Πολύ γρήγορα, η συνοδεία απέκτησε μεγάλη φήμη. Όμως όταν πέθαναν οι γονείς του, ο Άγιος και η συνοδεία του, μαζί με άλλους εννέα, σχημάτισαν μια ευσεβέστατη αδελφότητα και εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Γρήγορα όμως δέχθηκαν την επίθεση του ηγεμόνα, αρνήθηκαν στις απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να υποστούν φρικτά βασανιστήρια. Τέλος, όλοι τους θανατώθηκαν. Έτσι, ο Άγιος Νίκων και οι 199 Μαθητές του – Μοναχοί, παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Νικήσας τὸν δόλιον, ἄσκητικαις ἀγωγαίς, κανὼν ἐχρημάτισας, τῶν σῶν κλεινῶν φοιτητῶν, ἀκρότητι βίου σου, ὅθεν σὺν τούτοις ἅμα, γεγονῶς ἐν τὴ Δύσει, ἔδυσας ἐν ἀθλήσει, σὺν αὐτοὶς Πάτερ Νίκων, μεθ’ ὧν καὶ κατεφοίτησας αἴγλη τὴ ἄνωθεν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
{youtube}Rrjp14aTzZQ{/youtube}