ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΦΙΛΗΜΩΝΑ. ΑΡΧΙΠΠΟΥ, ΟΝΗΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΦΙΑΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 22 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Φιλήμωνα, Άρχιππο, Ονήσιμο και Απφία, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Ονήσιμος και Απφία ήταν μαθητές του Αποστόλου Παύλου περίπου το 54 μ.Χ. και τους αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Φιλήμονα.
Ο Φιλήμων και η σύζυγός του Απφία ήταν χριστιανοί στην πόλη των Κολοσσών, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλανθρωπίας. Χρησιμοποιούσαν τα πλούτη τους σε ελεημοσύνη για την ανακούφιση των φτωχών, των ασθενών, με σκοπό την ανάπτυξη του έργου του Χριστού.

Στο χριστιανισμό προσήλθαν μέσω του Αποστόλου Παύλου, όταν αυτός είχε έλθει στην πόλη τους. Μάλιστα, για τις αγαθοεργίες του Φιλήμονα γράφει συγκεκριμένα: «Χάριν έχομεν πολλήν και παράκλησιν επί την αγάπη σου ότι τα σπλάγχνα των Αγίων αναπέπαυται διά σου, αδελφέ» (Προς Φιλήμονα, 7). Δηλαδή, έχουμε πολλή χαρά και παρηγοριά για την αγάπη σου, διότι οι καρδιές των αδελφών χριστιανών έχουν βρει ανάπαυση με τις ευεργεσίες και αγαθοεργίες σου, αδελφέ.
Για τον Άρχιππο λέγεται ότι ήταν συγγενής, ίσως και γιος του Φιλήμονα και της Απφίας. Ο Απόστολος Παύλος, επειδή ο Άρχιππος είχε μεγάλη αφοσίωση στη διάδοση του Ευαγγελίου, στην προς Φιλήμονα επιστολή του τον ονομάζει στρατιώτη.
Ο Ονήσιμος ήταν υπηρέτης του Φιλήμονα, από τον οποίο έφυγε και πήγε στη Ρώμη. Εκεί συνάντησε τον Απόστολο Παύλο, που τον έστειλε πίσω στο Φιλήμονα, χριστιανό πλέον. Και παρακαλεί τον Φιλήμονα να δεχθεί τον Ονήσιμο, όχι σαν υπηρέτη, αλλά σαν αδελφό. Κατά την παράδοση, όλοι μαρτύρησαν για τη διάδοση του Ευαγγελίου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονομάτων:
ΦΙΛΗΜΟΝ: (από το φίλημα) = ο αγαπών και αγαπώμενος.
ΑΡΧΙΠΠΟΣ: (άρχων + ίππος) = ο κύριος των αλόγων.
ΟΝΗΣΙΜΟΣ: (από την λέξη ονίνημι = ωφελώ) = ο ωφέλιμος.

Απολυτίκιο:
Tετράς η θεοσύλλεκτος των Αποστόλων Χριστού Φιλήμων και Άρχιππος και συν Απφία ομού, ο Θείος Ονήσιμος, λάμψαντες τοις εν σκότει αληθείας την γνώσιν, ήθλησαν ομοφρόνως και την πλάνην καθείλον, και νυν εξευμενίζονται πάσι τον Κύριον.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός 

{youtube}Z4C5-z6zBg0{/youtube}Ετικέτες