ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 2 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού κα της Αγίας Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Στην Αντιόχεια της Συρίας, στα χρόνια του Δεκίου το 249 με 251 μ.Χ., ζούσε ένας Καρχηδόνιος στην καταγωγή, πλούσιος, ευγενής, μορφωμένος και πολύ ικανός στη μαγεία, ο Κυπριανός. Διέθετε τέτοια ικανότητα, ώστε καλούσε τους δαίμονες και τους έστελνε να εξυπηρετήσουν όποια εντολή τους έδινε σε βάρος των θυμάτων του. Στην ίδια πόλη κατοικούσε μία ευσεβής παρθένος, πιστή χριστιανή, η Ιουστίνα. Την Ιουστίνα, λοιπόν, ένας νεαρός πλούσιος ειδωλολάτρης με άσωτη ζωή, ο Αγλαίδας, θέλησε να την προσεγγίσει. Επειδή όμως όλες του οι προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα, κατέφυγε στη μαγική δύναμη του Κυπριανού. 

Πραγματικά, ο Κυπριανός άρχισε να στέλνει διάφορους δαίμονες, για να «ξελογιάσει» την Ιουστίνα και να την υποδουλώσει στα αμαρτωλά σχέδια του Αγλαίδα. Οι δαίμονες γύριζαν άπρακτοι και απογοητευμένοι στον Κυπριανό χωρίς να καταφέρνουν καν να την πλησιάσουν, διότι, όπως έλεγαν, με το σημείο του Σταυρού τους έκαιγε και δεν μπορούσαν να σταθούν κοντά της. Το ίδιο άπρακτος γύρισε και ο άρχοντας των δαιμόνων, τον οποίο χρησιμοποίησε στο τέλος ο Κυπριανός ως έσχατο όπλο του. Η πραγματική αυτή ήττα των δαιμονικών δυνάμεων άνοιξε τα μάτια της ψυχής του Κυπριανού. Κατανόησε την πλάνη του και την ακαταμάχητη δύναμη του Ιησού Χριστού. Έτσι, αληθινά μετανοημένος πήγε στον επίσκοπο Αντιοχείας Άνθιμο, έκαψε μπροστά του όλα τα μαγικά βιβλία και του ζήτησε να γίνει χριστιανός. Μετά την βάπτισή του ο Κυπριανός, ως πρόβατο της ποίμνης του Κυρίου, αξιώνεται να γίνει επίσκοπος. Ο Κυπριανός και η Ιουστίνα κατά τη διάρκεια του διωγμού του Διοκλητιανού μεταφέρθηκαν στη Δαμασκό όπου και βασανίστηκαν. Επειδή η πίστη τους άντεξε, μεταφέρθηκαν στον Διοκλητιανό στη Νικομήδεια. Εκεί με διαταγή του αποκεφαλίσαν τους Αγίους το 304 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονομάτων:
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ: Παιδί της Κύπρου.
ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ: (από το λατινικό justus) = ο δίκαιος.

Απολυτίκιο:
Θείας πίστεως, τη φωταυγεία, σκότος έλιπες, της ασεβείας, και φωστήρ της αληθείας γεγένησαι ποιμαντικώς γαρ φαιδρύνας τον βίον σου, Κυπριανέ τη αθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Όσιε, τον Κτίστην ημίν ιλέωσαι, ομού συν Ιουστίνη τη Θεόφρονι

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες