Πάπας Φραγκίσκος: «Η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική»

Loading...


Τις απόψεις τους για την ανάγκη μιας ισχυρής και δίκαιης Ευρώπης αντάλλαξαν προχθές, Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν (στα γερμανικά) για περίπου 50 λεπτά και τα ζητήματα που τους απασχόλησαν περισσότερο ήταν η ανάδειξη του χριστιανικού παρελθόντος της Ευρώπης και, κυρίως, η ανάγκη αρωγής των πληγέντων από την οικονομική κρίση. 

Μετά τη συνάντησή τους, ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους εάν μεταξύ των όσων συζήτησε με τον Πάπα Φραγκίσκο συγκαταλεγόταν και η πρόσφατη κριτική που ο Ποντίφικας άσκησε κατά της «λατρείας του χρήματος» και της «δικτατορίας της οικονομίας», η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε: «Η ρύθμιση των αγορών αποτελεί το κεντρικό μας πρόβλημα. Προχωράμε μπροστά, αλλά ακόμη δεν είμαστε εκεί όπου θέλουμε, εκεί όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια κατάρρευση των ασφαλιστικών δικλίδων της αγοράς και της κοινωνίας δε θα συμβεί ξανά». Η κυρία Μέρκελ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας «οικονομίας που θα υπηρετεί τους λαούς». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Βατικανού, η γερμανίδα Καγκελάριος και ο αργεντινός Ποντίφικας έθιξαν επίσης τα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διώξεων των χριστιανών ανά την υφήλιο και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής ομιλίας του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 200.000 άτομα για τον εορτασμό της Πεντηκοστής, ο Πάπας Φραγκίσκος επανήλθε στο ζήτημα της οικονομικής ανέχειας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους τονίζοντας: «Αν καταρρεύσουν οι επενδύσεις ή οι τράπεζες, τότε αυτό αποτελεί μια τραγωδία. Αν οι οικογένειες δεν είναι καλά, δεν έχουν να φάνε, τότε δεν τρέχει και τίποτα. Αυτή είναι η κρίση τού σήμερα. Η φτωχή Εκκλησία που νοιάζεται για τους φτωχούς εναντιώνεται σε αυτή τη νοοτροπία. […] Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνον οικονομική. […] Είναι μια βαθιά κρίση. Δεν είναι δυνατόν να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας».