Ο Τσίπρας στον Πάπα -Η γραπτή αφιέρωση του Φραγκίσκου

Loading...


οπότε η κουβέντα μεταξύ τους υπερβαίνει ορισμένες φορές το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση των δύο ανδρών, ο Πάπας δεν δίστασε να κάνει τη δική το ανάλυση για τον λαϊκισμό.

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την άνοδο λαϊκίστικων δυνάμεων στη Δύση, ο Πάπας διαχώρισε το λαϊκισμό από τη στήριξη λαϊκών κινημάτων, καθώς και από την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλάισιο, Τσίπρας και Πάπας Φραγκίσκος, συζήτησαν τη διαφορά των πολιτικών που θέλουν να αλλάξουν το κόσμο, από αυτούς που τον διχάζουν

Η προσφυγική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκσίκο στη Ρώμη.

Στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν μία ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης με ανθρωπισμό, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, των παγκόσμιων ανισοτήτων και της φτώχειας.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Κουμουνδούρου ο Πάπας αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξης Τσίπρα στα Σκόπια και χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όσον αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και άρα άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Συζήτησαν επίσης για τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε αυτόν και άλλους τομείς.

Διαβάστε εδώ:  Πότε ο Θεός λέει όχι στον άνθρωπο;

Ο Αινείας

Ο Πάπας έκανε στον Τσίπρα γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα. Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στο πλευρό των Τρώων. Μετά την άλωση της Τροίας, έφυγε από τη Τροία και μετά από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη μια καταιγίδα ξεβράζει αυτόν και τους συντρόφους του στη Καρχηδόνα. Και αυτός παρηγορεί τους συντρόφους του με την φράση

«Durate, et vosmet rebus servate secundis.”

«Κάνετε υπομονή και κοιτάτε εμπρός: Καλύτερες μας περιμένουν μέρες.»

(Βιργίλιος,Αινειαδα Βιβλιο 1, Στιχος 200).

Αφού αφηγήθηκε την ιστορία στον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάπας πήρε μια κάρτα και ένα στύλο και του έγραψε τη φράση. Του έδωσε τη κάρτα και του είπε :

«Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι.»tilegrafima.gr