Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την αναγκαιότητα για την φορολόγηση μοναστηριών που λειτουργούν σαν καταλύματα, ο ιταλικός Τύπος διενεργεί έρευνα γύρω από τα «ξενοδοχεία» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που δεν καταβάλλουν φόρους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ιταλικά δημοσιεύματα τα 233 μοναστήρια-ξενοδοχεία που βρίσκονται στη Ρώμη και ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν καταβάλλουν φόρους, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως οι υποδομές αυτές οφείλουν περίπου 19 εκατ. από τη δραστηριότητά τους ως καταλύματα, καθώς δεν έχουν καταβάλει ούτε φόρο ακινήτου Imu, ούτε τον ειδικό φόρο Tasi που υφίσταται από το 2014.
Όπως αναφέρει η Corriere della Sera μία διανυκτέρευση στο μοναστήρι-ξενοδοχείο μπορεί να στοιχίζει από 100 έως 200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας για ποιο λόγο η παραμονή έχει τόσο υψηλό κόστος η απάντηση είναι αποστομωτική.
«Πέρα από το πρωινό (το οποίο σερβίρεται στο roof garden) στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η χρήση της πισίνας, το γήπεδο τένις, ο κλιματισμός και το wi-fi…», υποστηρίζει εκπρόσωπος του καταλύματος.
Τα τετράστερα μοναστήρια παρότι λειτουργούν σαν κανονικά ξενοδοχεία εξαιρούνται από τη φορολογία για τα ακίνητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί ούτε ο ειδικός φόρος Tasi.
Η φοροδιαφυγή ρεκόρ που σημειώνεται, λοιπόν, απέχει κατά πολύ από την εικόνα της προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης που θέλει να παρουσιάσει η Εκκλησία.
Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει ο ιταλικός Τύπος, ότι ξενοδοχεία και κλινικές που στον περιβάλλοντα χώρο τους διαθέτουν εκκλησάκι φροντίζουν να το λειτουργούν τακτικά, ώστε να εκπίπτει φόρος.
Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera ανάμεσα στα καταλύματα που ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι το «Domus Sessoriana» και το «Villa Irlanda», τα οποία δεν κατέβαλαν ούτε Imu ούτε Tasi, ενώ το δίκλινο δωμάτιο κοστολογείται μεταξύ 120 και 140 ευρώ τη βραδιά.
Μπορεί η δραστηριότητα να μην είναι κατακριτέα, αλλά όπως τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος όταν ένα μοναστήρι είναι κενό και χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο «πρέπει να πληρώνει φόρους, διαφορετικά η επιχείρηση δεν είναι πολύ υγιής».
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του: «Υπάρχουν πολλά μοναστήρια που είναι σχεδόν άδεια και εκεί μπορεί να υπάρξει ο πειρασμός του θεού-χρήματος», προσθέτοντας ότι πολλοί σκέφτονται «τώρα το μοναστήρι είναι άδειο, να το μετατρέψουμε σε ξενοδοχείο όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανθρώπους, να συντηρηθούμε και να κερδίσουμε χρήματα».