Τι είναι το «Κίνημα των Φοκολάρι» που κάλεσε τον Τσίπρα στο Βατικανό;

Loading...


Η συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, όπως επισημάνθηκε στο protothema.gr, που είχε επικοινωνία με το γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας. Η συνάντηση, μάλιστα, έγινε με πρωτοβουλία του «Κινήματος των Φοκολάρι».

Οπως διευκρίνισε το γραφείο Τύπου του Βατικανού «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βάλτερ Μπάγερ δεν έγιναν δεκτοί από τον Πάπα ως πολιτικοί, αλλά ως άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

Τι είναι, όμως, το «Κίνημα των Φοκολάρι»; Πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί τα ιδανικά της ενότητας και της αδελφοσύνης και συνδέεται με την Καθολική Εκκλησία. Το κίνημα ονομάζεται επίσης και «έργο της Παρθένου Μαρίας» και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 180 χώρες και μετρά περίπου 100.000 μέλη. Σκοπός του κινήματος είναι να προωθήσει την ενότητα όλων των ανθρώπων ακολουθώντας τα λόγια του Ιησού Χριστού και δέχεται ως μέλη ακόμα και ανθρώπους άλλων πεποιθήσεων.

Το όνομα του κινήματος προέρχεται από την ιταλική λέξη για την «οικογενειακή εστία» και ιδρύθηκε από την Κιάρα Λούμπικ, μια σοσιαλίστρια από το Τρέντο της Ιταλίας η οποία αποφάσισε κάποια στιγμή στη ζωή της να αφοσιωθεί στο Θεό. Ίδρυσε το Κίνημα των Φοκολάρι και κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη επιρροή τόσο στην Καθολική εκκλησία όσο και στην Ορθόδοξη. Το 2008, λίγο καιρό πριν το θάνατό της, η Κιάρα Λούμπικ νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου ο Πάπας Βενέδικτος ο XVI και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της έστειλαν ιδιοχείρως ευχές για ταχεία ανάρρωση.
Δύο χρόνια μετά το θάνατό της το Βατικανό προχώρησε στην μακαριοποίησή της.Ετικέτες