Που το πάει ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος στην Ουκρανία;

Loading...


Του Μανώλη Κείου

Τουλάχιστον περίεργη αν όχι ύποπτη είναι η στάση του επικεφαλής των Ουνιτών στην Ουκρανία... Ο S.Shevchuk, επικεφαλής της ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει μια πιο σκληρή γραμμή στη ρωσική επιθετικότητα στη χώρα του τόσο από τον Πάπα Φραγκίσκου και τη διεθνή κοινότητα.

Το…περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως ο ίδιος άνθρωπος πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες αναγννώριζε ως μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία αυτή που εποπτεύει η Μόσχα. Στην ίδια δήλωση τον περασμένο ΝΟέμβριο ισχυρίστηκε σχετικά με το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» πως η όποια επικοινωνία των Ουνιτών μαζί του γίνεται στο πλάισιο των δημοσίων σχέσεων και όχι με εκκλησιαστικό τρόπο.

Ο ίδιος αυτός άνθρωπος ,Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav Shevchuk, δήλωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι η δήλωση της 4ης Φλεβάρη από τον Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία αποκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλο-ρωσων αυτονομιστών «αδελφοκτόνο,» ήταν «ιδιαίτερα οδυνηρή για όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία.»

Ο Shevchuk σημειώνει ότι η πρόσφατη γραμμή από τον Πάπα για την καταπολέμηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία θύμιζε την επίδραση της Σοβιετικής «προπαγάνδας»!!!

Ο Ελληνο- Καθολικός θρησκευτικός ηγέτης σχολίασε πως η εν λόγω γραμμή του Πάπα πόνεσε τους Ουκρανούς, οι οποίοι βλέπουν τη βία στη χερσόνησο της Κριμαίας όχι ως εμφύλια διαμάχη, αλλά ως μια πράξη ξένης επιδρομής από τη Ρωσία.

Ο Shevchuk εξέφρασε τη λύπη του που ο Πάπας Φραγκίσκος δεν κουνάει το δάχτυλο στη Ρωσία αντί απλά να αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε μια «κατάσταση σοβαρής σύγκρουσης.»
Ζητώντας προσευχές για τα θύματα στην Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι, καθώς και για τις οικογένειές τους, ο Πάπας είπε «ας προσευχηθούμε στον Κύριο, έτσι ώστε αυτή η φρικτή αδελφοκτονα βία να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.»

«Ως γιοι, περιμένουμε περισσότερα από τον Άγιο Πατέρα,» είπε ο Shevchuk είπε.

Οι παρατηρήσεις αυτές του Shevchuk ήρθαν μάλιστα στο τέλος της επίσκεψής του στη Ρώμη, επίσκεψη την οποία καθολικοί ιεράρχες απαιτείται να κάνουν κάθε πέντε χρόνια.
Είπε ότι συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Πάπα, και πιστεύει ότι σύντομα ο Πάπας θα προχωρήσει σε μια σημαντική «δράση» για να εκφράσει την αλληλεγγύη του.
Η περίπου 6 εκατομμύριων πιστών  ελληνοκαθολική Εκκλησία στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη από τις 22 ανατολικές εκκλησίες που βρίσκονται σε κοινωνία με την Αγία Έδρα στη Ρώμη.
Τέλος στη συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ο Ουκρανός ιεράρχης παρακάλεσε και τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει αδιάφορη για τον «αδήλωτο και απροσδόκητο» πόλεμο στη χώρα του.Αυτή η σύγκρουση, είπε Shevchuk, είναι το αποτέλεσμα αυτού που αποκάλεσε «μια ξένη εισβολή».
 Ετικέτες