Ο Πάπας Φραγκίσκος εκτός Πρωτοκόλλου

Loading...


Tου Ιωάννη Λότσιου

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τους ανθρώπους, από την αρχή έδειξε ότι δεν είναι άνθρωπος που να είναι εγκλωβισμένος ή να έχει μια υπερβολική προστασία. Περισσότερο οι κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου δεν αποτελούν εκφράσεις μιας εκκλησιαστικής διπλωματίας ή τήρηση ενός πρωτοκόλλου. 

Η αμεσότητα των κινήσεων απέναντι στους πιστούς δέιχνει ότι επιδιώκει μια άμεση επαφή και επικοινωνία, σπάζοντας στην ουσία το πρωτόκολλο.

Κινήσεις απρογραμμάτιστες είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον με την προσπάθεια των ιθυνόντων του Βατικανού να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η περίπτωση προσφοράς ενός καφέ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι ενδεικτική. Ο Alberto Melloni σημειώνει ότι o Πάπας Φραγκίσκος έχει αποθέσει ορισμένα στοιχεία που αφορούν το τελετουργικό, όπως είναι το Παπικό Πάλιον, φορώντας επισκοπικό. Επίσης κηρύττει ‘’Angelus’’ από το παράθυρο πλέων στα ιταλικά.

Περισσότερο όμως οι απλές κινήσεις και οι ανθρώπινες στιγμές, αρχίζουν να αποκτούν μια «κανονική πράξη». Όπως στις συνεδριάσεις της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων ο Πάπας Φραγκίσκος πηγαίνει μόνο του, χωρίς συνοδεία, χαιρετά και ομιλεί με την Ελβετική Φρουρά, πράγμα σπάνιο. Η  Ελβετική Φρουρά, προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο ύφος του Πάπα.
Τέλος ιδιαίτερα οι συνεχείς κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου σε ενορίες και στους δρόμους της Ρώμης, δείχνουν ότι είναι δύσκολο να τον εγκλωβίσει κανείς σε ένα πρωτόκολλο.Ετικέτες