Ο Πάπας …λαχταράει την ενότητα με τους Ορθοδόξους και καθιερώνει την ίδια μέρα προσευχής για το περιβάλλον

Loading...


Νέο άνοιγμα του Πάπα στην Ορθοδοξία με αναφορές στον «αδελφό» Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Μητροπολίτη Περγάμου. Την απόφασή του να καθιερώσει ημέρα προσευχής για το περιβάλλον, η οποία θα γιορτάζεται, όπως και από τους Ορθοδόξους, την 1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου. έκανε γνωστή ο πάπας Φραγκίσκος με επιστολή του σε καθολικούς επισκόπους.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο ποντίφικας αποφάσισε μια Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας που θα εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, από το 2015, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία και όλες τις χριστιανικές κοινότητες που θέλουν να ενταχθούν.

Αυτό αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος σε επιστολή του της 6ης Αυγούστου προς τον Καρδινάλιο Peter Turkson Appia, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, και τον καρδινάλιο Kurt Koch, πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.

Στο μήνυμα, ο ποντίφικας υπενθύμισε πως ο «αγαπητός αδελφός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εδώ και χρόνια έχει δεσμευτεί για την υπεράσπιση της Δημιουργίας, και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης παρενέβη για να παρουσιάσει την εγκύκλιο «Laudato si’» τον περασμένο Ιούνιο .

Ο ποντίφικας επέλεξε 1ης του Σεπτεμβρίου, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει ήδη εκείνη την ημέρα.

«Ως Χριστιανοί,» γράφει στην επιστολή του στους καρδινάλιους, «θέλουμε να συμβάλουμε στην επίλυση της οικολογικής κρίσης που η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε εκ νέου στη δική μας πλούσια πνευματική κληρονομιά και τα βαθύτερα κίνητρα για την ανησυχία μας για τη φροντίδα της Δημιουργίας ».

Σύμφωνα με τον ποντίφικα μια «ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας θα προσφέρει στους μεμονωμένους πιστούς και στις κοινότητες μια τεράστια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουν πως είναι διαχειριστές της Δημιουργίας Του.»

Την ίδια στιγμή, συμφωνα με τον Πάπα, «Ο εορτασμός αυτής της ημέρας, την ίδια ημερομηνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για μαρτυρία για την αυξανόμενη κοινωνία μας με τους ετεροδόξους αδελφούς μας».

Τελικά, «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, σε μια εποχή στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε από κοινού, προκειμένου να είμαστε πιο αξιόπιστοι και αποτελεσματικοι.»Ετικέτες