Ο ρόλος της Εκκλησίας

Loading...


1. «Στον δεν υπάρχει μετάνοια»
Αυτό ακριβώς είναι μία βασική διδασκαλία της : «Εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια» – αυτό είναι πολύ βασικό (στοιχείο) της Ορθοδοξίας.

Αν δεν ανοίξουν από εδώ τα πνευματικά σου μάτια, στην άλλη ζωή αυτό είναι αδύνατον.
Δεν είναι τυχαίο το να ανοίξουν τα μάτια σου. Πρέπει να το κάνεις εσύ, με την βοήθεια του Θεού, βέβαια. Με την Χάρη του Θεού το κάνεις, δεν το κάνεις μόνος σου! Αλλά πρέπει να θελήσεις να το κάνεις σ’ αυτήν την ζωή.

2. Η Εκκλησία είναι γι’ αυτήν την ζωή κυρίως.
Η Εκκλησία είναι γι’ αυτήν την ζωή. Υπάρχει αυτή η πλάνη, δυστυχώς και στους ορθόδοξους, ότι η μας ετοιμάζει για την άλλη ζωή.
Λάθος. Δεν μας ετοιμάζει για την άλλη ζωή. Μας φτιάχνει σ’ αυτήν την ζωή, γι’ αυτήν την ζωή, για να ανοίξουν τα μάτια μας εδώ και να μπούμε στην Βασιλεία του Θεού εδώ και τώρα! Στον Παράδεισο εδώ και τώρα! Κι αν δεν τον βρείς τον Παράδεισο εδώ και τώρα, ούτε στην άλλη ζωή θα τον βρείς, γιατί στην άλλη ζωή δεν θα μπορέσεις να μετανοήσεις. Δεν υπάρχει μετάνοια στην άλλη ζωή: «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια».

Διαβάστε εδώ:  Μπορεί να σταθεί η Εκκλησία απέναντι σε ένα άθεο κράτος;

3. Η Εκκλησία δεν είναι για «να μας πάνε καλά τα πράγματα».
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που νομίζουν ότι η Εκκλησία υπάρχει για να μας πηγαίνουν καλά τα πράγματα σ’ αυτήν την ζωή. Κι αυτό λάθος. Ούτε γι’ αυτό είναι η Εκκλησία. Θεωρώντας έτσι την Ορθόδοξη Εκκλησία, την βλέπουμε σαν μία δεισιδαιμονία, σαν μία θρησκεία, όπως όλες τις άλλες. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία. Είναι η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο, με σκοπό να θεραπεύσει τον όλο άνθρωπο, να θεραπεύσει τον νού του ανθρώπου, την ψυχή και το σώμα του.tilegrafima.gr