Αυτή η συνταγή προέρχεται από το Άγιον Όρος και είναι μια νηστίσιμη εκδοχή της αγαπημένης καριόκας, χωρίς βούτυρο ή γάλα, αλλά με πλούσια γεύση κακάο, καρύδι και χαλβά.
Υλικά:
• 200 γρ. χαλβάς βανίλιας τριμμένος
• 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
• 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
• 150 γρ. ζάχαρη άχνη
• 40 γρ. κακάο
• ½ κουτ. γλυκού κανέλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
• 150 ml χυμός πορτοκαλιού
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 100 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη λιωμένη
• 50 ml κονιάκ (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
• 250 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη λιωμένη
• 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (για γυαλάδα)
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικ
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον τριμμένο χαλβά, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο.
2. Προσθέτουμε τα υγρ
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κουβερτούρα και το κονιάκ (αν χρησιμοποιήσουμε). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Δίνουμε σχήμ
Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα και το πλάθουμε σε ρολό, τυλίγοντάς το καλά. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει.
4. Επικάλυψη με σοκολάτ
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, το ξετυλίγουμε και το καλύπτουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
5. Κόψιμο και σερβίρισμ
Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα, κόβουμε την καριόκα σε λεπτές φέτες και απολαμβάνουμε!
Συμβουλή: Μπορούμε να φυλάξουμε τις καριόκες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Καλή επιτυχία και ευλογία!