Βαϊοφόρος Κυριακή στην μακρινή Σιβηρία (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη
Στα βάθη της Σιβηρίας, οι Ρώσοι Χριστιανοί της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Τούβας, γιόρτασαν την Κυριακή των Βαΐων στην Μητρόπολη Κυζιλίας, δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αφ’ εσπέρας τελέστηκε Εσπερινός και Αγρυπνία, όπου ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κυζιλίας και Τούβας κύριος Θεοφάνης (Κιμ), καθαγίασε τα κλαδιά ιτιάς, αντί για κλαδιά από φοίνικες,(*) τα οποία παραδοσιακά κρατούν οι πιστοί στην λειτουργία των Βαΐων.
Την επομένη στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στην πρωτεύουσα Κυζίλ, έγινε εορταστική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Kορεάτικης καταγωγής Επίσκοπο κ.Θεοφάνη, [στις 4-12-2017 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο ], συμπαραστατούμενο από το ιερατείο του ναού. Πλήθος Ορθοδόξων ευλαβών πιστών παρέστη στις ιερουργίες, το πλείστον των οποίων προσήλθε στην Θ.Μετάληψη. [το 80% των κατοίκων της Δημοκρατίας είναι αλλόθρησκοι].

Τον κήρυγμα έκανε ο πρωθιερέας του ναού π.Αλέξανδρος, ενώ μετά την λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική δέηση για την αντιμετώπιση των εχθροπραξιών και προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Διαβάστε εδώ:  Κυριακή των Βαΐων στη Μητρόπολη Μεσσηνίας (ΦΩΤΟ)

Η Oμόσπονδη Δημοκρατία της Τούβας, βρίσκεται στο νότιο Σιβηρικό Διαμέρισμα της Ρωσίας, στα σύνορα με τη Μογγολία, και προσαρτήθηκε στην Σοβιετική Ρωσία μόλις το 1944. Είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα, αλλά έχει μόλις 305.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι κτηνοτρόφοι και αγρότες.
Η Επισκοπή Kyzylskaya & Τuva είναι νεοσύστατη, από τον Οκτώβριο του 2011. Ο σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος κ.Θεοφάνης είχε υπηρετήσει ως αποσπασμένος κληρικός και στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό τον σεβ/το Κορέας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος συλλειτούργησε στην Μόσχα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, στην εις επίσκοπον χειροτονία του κ.Θεοφάνη.

Ο 42 ετών Αρχ/πος γεννήθηκε στην νήσο Σαχαλίνη της τότε ΕΣΣΔ, από εκτοπισμένους πολιτικούς πρόσφυγες Κορεάτες γονείς.
Στη Δημοκρατία Tuva, υπάρχει μόνο η εκκλησιαστική Επαρχία Κυζιλίας ( Кызыльская епархия ) της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

(*) οι φοίνικες δεν ευδοκιμούν στην παγωμένη Σιβηρία.
πηγή: Кызыльская епархияtilegrafima.gr