Τι συζητήθηκε στη Διασυνοδική Επιτροπή της Ρωσικής Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σε συνεδρίαση του Προεδρείου της υπό την προεδρία του συνήλθε στις 30 Ιανουαρίου 2017 η Διασυνοδική Επιτροπή της στην Αίθουσα Θρόνου της Πατριαρχικής και Συνοδικής κατοικίας της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος συνόψισε τα πορίσματα των από 23 έως 24 Ιανουαρίου εργασιών της συνεδριάσεως της ολομέλειας και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα της ημερησίας διατάξεως:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πλήρους διημέρου ασχοληθήκαμε πολύ έντονα μέ κείμενα, τα οποία αφορούσαν τη διάταξη του μοναχικού βίου καθώς και με όσα διέπουν τις κανονικές πτυχές του Εκκλησιαστικού γάμου. Είχαμε μία πολύ γόνιμη, ελεύθερη και διά τούτο εκτεταμένη συζήτηση. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Διασυνοδικής Επιτροπής για την ενργό συμμετοχή στην προετοιμασία κειμένων, τα οποία είναι προσιτά σε όλους τώρα.

Διαβάστε εδώ:  Από το Περιβόλι της Παναγίας στη Ρωσία (ΦΩΤΟ)

Στην πορεία της συνεδριάσεως της ολομέλειας προέβημεν σε συζήτηση του ενδεχομένου της ανασυγκροτήσεως της Διασυνοδικής Επιτροπής. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία της συζητήσεως αυτής, τόνισα ότι ορισμένες υποεπιτροπές, π.χ. η υποεπιτροπή με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιουβενάλιο, εφήρμοσαν την εντολή και εξετέλεσαν το πρόγραμμα εξ ολοκλήρου. Από την άλλη, στον τομέα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και Εκκλησίας και Κοινωνίας δύναται να προκύψουν και άλλα θέματα, εκτός της ημερησίας διατάξεως. Το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές υποεπιτροπές και δι΄αυτό εισηγήθηκε η ανασυγκρότηση της Διασυνοδικής Επιτροπής, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποεπιτροπών και να παντρευθούν οι παρεμφερείς ημερήσιες διατάξεις. Η υιοθέτησε τις σχετικές προτάσεις, αλλά φρονώ ότι επί τούτων πρέπει να αποφανθεί και το Προεδρείο».

***

Για την περίοδο 2014-2018 το Προεδρείο της Διασυνοδικής Επιτροπής συναποτελούν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος, ως Πρόεδρος, διακεκριμένοι Ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί του Πατριαρχείου Μόσχας.