Οι Ρώσοι κατηγορούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «ορθόδοξο παπισμό» με αφορμή το πρωτείο

Loading...


Διαστάσεις ανοιχτού «πολέμου» με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ορθοδοξία λαμβάνει η αντιπαράθεση Φαναρίου-Μόσχας μετά τις αναφορές της Ρωσικής Συνόδου περί πρωτείου.

Με πολύ σκληρή γλώσσα υποδέχτηκαν στην Ρωσία το άρθρο του Μητροπολίτη Προύσης, το οποίο εν ολίγοις στόχο είχε να απαντήσει στις ρωσικές αιτιάσεις περί πρωτείου. 

Το σχόλιο του ρωσικού εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων orthoview.ru τιτλοφορείται «Ορθόδοξος Παπισμός; » και αναφέρει τα εξής: 

«Στις 7 του Γενάρη του 2014 στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως , δημοσίευσε ένα άρθρο ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος , το οποίο είναι μια απάντηση της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Δεκ 2013 η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έφερε τίτλο «Η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με το ζήτημα της υπεροχής στην Οικουμενική Εκκλησία» . Το άρθρο του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου είναι θεολογική κριτική των προτάσεων που διατυπώθηκαν στο έγγραφο της Μόσχας .
Η ανάλυση της απόκρισης δείχνει σαφώς την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως , όχι μόνο για ιεράρχηση πρώτου μεταξύ ίσων, αλλά να είναι  «πρώτος χωρίς ίσους», κάτι που εισέρχεται στην λογική του παπισμού.»

Σημειώνεται πως το «Αγιορείτικο βήμα» δημοσίευσε χθες ολόκληρο το κείμενο του Μητροπολίτου Προυσης