Μεγάλος Εσπερινός την εορτή των Χριστουγέννων στη Μόσχα παρουσία Αγιορειτών της Ι.Μ. Αγίου Παύλου

Loading...


Τον Μεγάλο Εσπερινό στις 7 Ιανουαρίου 2014 τέλεσε στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, οι Αρχιεπίσκοποι Μοζαΐσκ Γρηγόριος, Ίστρας Αρσένιος κλπ. Συλλειτούργησαν ακόμα ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφων, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Μόσχα, ο Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Σερβίας, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης, Εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα  κλπ.

Στην ακολουθία παρέστησαν προσευχόμενοι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Μουρελάτος με συνοδεία της Μονής, ο οποίος κόμισε στη Μόσχα τα Τίμια Δώρα των Μάγων, ο κ. Β. Λεγκοΐντα, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών, Ηγουμένες των Γυναικείων Ιερών Μονών Μόσχας κλπ.

Την ώρα της ακολουθίας χρησιμοποιήθηκε ένα παλαιό Ευαγγέλιο της εποχής της αυτοκράτειρας Ελισάβετ του 18 αιώνα, το οποίο προσέφερε με τη διαθήκη του ως δωρεά προς τον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού ο μακαριστός Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και Γιούργιεφ Πιτιρίμ. Το εν λόγῳ Ευαγγέλιο χρησιμοποιείται μόνο δυο φορές το χρόνο: κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής των Χριστουγέννων και κατά την ακολουθία του Εσπερινού της αγάπης.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας προσφώνησε ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος ως κάτωθι:

«Αγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, έχουμε ολοκληρώσει την τεσσαρακνοθήμερη πορεία προσευχής της νηστείας των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη Φάτνη της Βηθλεέμ. Και τώρα τις καρδιές μας πληροῖ η μεγάλη χαρά της παρουσίας εν τῳ κόσμῳ του Σωτήρος ημῶν Ιησού Χριστοῦ.

Την επί γης πορεία μας, Αγιώτατε, την ακολουθούμε με καθοδήγηση της Αγίας Εκκλησίας, αλλά όχι μόνο για να φθάσουμε το Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Συμπορευόμεθα μαζί με τον Χριστό και κατά τη φυγή Του στην Αίγυπτο, προσέχουμε τις σωτήριες ευαγγελικές εντολές Του, και γινόμαστε μάρτυρες των θαυμάτων του Χριστού. Όλα αυτά, Αγιώτατε, είναι δυνατόν, μόνο με καθοδήγηση της Αγίας Εκκλησίας της οποίας τυγχάνετε σοφός οιακοστρόφος, ο οποίος την οδηγεί προς τη σωτηρία…

Σήμερα ακούσαμε στο Ευαγγέλιο για την προσκύνηση των σοφών Μάγων στο εν Φάτνῃ της Βηθλεέμ κείμενο Χριστό, οι οποίοι του προσέφεραν Δώρα. Οι προσπάθειές Σας, Αγιώτατε, είναι να προβάλετε στον κόσμο και τα υλικά τεκμήρια της επί γης παρουσίας του Σωτήρος Χριστού. Μπροστά μας έχουμε σήμερα τα Τίμια Δώρα, για να τα προσκυνήσουμε, και είμαστε ευτυχείς, Αγιώτατε, ότι κατέχουμε αυτό τον θησαυρό της πίστεώς μας, πορευόμενοι την οδό της σωτήριας προς τον Χριστό.

Επιτρέψατε, Αγιώτατε, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, των παρόντων εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τῳ Υμετέρῳ Πατριαρχικῳ θρόνῳ και του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας αυτή την εσπέρα των Χριστουγέννων υϊκώς να Σας ευχηθώ για την μεγάλη και σωτήρια εορτή της του Χριστού Γεννήσεως».

Ο Ιεράρχης επίσης προσέφερε στον Πατριάρχη Κύριλλο ανθοδέσμη τριαντάφυλλα.
Εν συνεχείᾳ ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μίλησε στο εκκλησίασμα και μετά το πέρας της ακολουθίας κατά το ειωθός δέχθηκε τις επί τῃ εορτῃ των Χριστουγέννων ευχές από τους Ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς.