Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας έθεσε όρους για τη βάπτιση παιδιών παρένθετων μητέρων

Loading...


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας επέτρεψε να βαφτίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν με την βοήθεια παρένθετης μητέρας, εάν θα κάνουν μετάνοια οι γονείς τους.

Την απόφαση αυτή πήρε η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Όπως θεώρησαν οι ιεράρχες της εκκλησίας, οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι «από τη χριστιανική άποψη τέτοιου είδους τεχνολογία αναπαραγωγής είναι ηθικά απαράδεκτη».

Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε ότι οι γονείς θα ανατρέψουν το παιδί στην ορθόδοξη πίστη, αναφέρεται στα έγραφα της Συνόδου.

Το καθ’ εαυτό γεγονός της παρένθετης μητρότητας η εκκλησία δεν θεωρεί εμπόδιο για τη βάφτιση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προτείνει εάν οι γονείς δεν κάνουν μετάνοια, η βάφτιση του παιδιού να μεταφερθεί στην ενηλικίωσή του.

Στην εκκλησία θεωρούν ότι η πρακτική της παρένθετης μητρότητας γίνεται όλο και περισσότερο διαδεδομένη . Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αποδοκιμάζουν τέτοιου είδους τεχνολογίες επειδή στην περίπτωση αυτή ο άνθρωπος δε θεωρείται «μοναδική προσωπικότητα», αλλά «βιολογικό ον», το οποίο μπορούν να κατασκευάζουν αυθαίρετα.

Τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα της αντίληψης της παρένθετης μητρότητας από την εκκλησία άρχισε το Νοέμβριο του 2013 η βουλευτής της Κρατικής Ντούμας Ελένα Μιζούλινα. Σύμφωνα με τα λόγια της τέτοιου είδους σύλληψη αντιτίθεται στη θέση του ρωσικού λαού ο οποίος «αναγνωρίζει τις ορθόδοξες πνευματικές αξίες». Αργότερα με δήλωση για το θέμα αυτό ανεφέρθει ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ. Είπε ότι η παρένθετη μητρότητα δεν ανταποκρίνεται στην χριστιανική αντίληψη του μυστηρίου της γέννησης.