Επί τάπητος θέματα συνεργασίας Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (φωτο)

Loading...


Συνάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΤΕΕΣ με αντιπροσωπεία της εν Ουγγαρια Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Με την αντιπροσωπεία της εν Ουγγαρίᾳ Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία αφίχθη στη Μόσχα κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου «Ειρήνη και ειρηνευτές», είχε συνάντηση στις 3 Ιουλίου 2013 στα γραφεία του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας κι αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βικάριος Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής επαρχίας Αίστεργκομ Γιάνος Σέκεϊμ, ο ιερέας Αίλγιοντ Κομαρόμι, οι μοναχοί Γιάνος Τόκαρ και Φέρεντς Χίντας.
Στην αρχή ο αρχιμανδρίτη Φιλάρετος καλωσόρισε θερμά τους προσκεκλημένους εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και περιληπτικά αναφέρθηκε στο έργο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Γιάνος Σέκεϊμ διαβίβασε χαίρετισμό του Καρδιναλίου Πέτερ Αιρντό, του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Εστεργκόμ Βουδαπέστης και Πριμάτου της Ουγγαρίας, ο οποίος κατά την κατ΄ιδίαν συνάντησή του στο μέλλον με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο να τον προσκαλέσει να επισκεφθεί την Ουγγαρία.

1

Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της συνεργασίας Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στην Ευρώπη και ειδικότερα στους τομείς παιδείας και πολιτισμού. Ακόμα εθίγη το θέμα διαιωνίσεως της μνήμης των Ρώσων, πεσόντων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο έδαφος της Ουγγαρίας.
Εν κατακλείδι έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.
Τέλος, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθιερέας Δημήτριος Σιζονένκο, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διαχριστιανικών σχέσεων, ο πρωθιερέας Σέργιος Ζβοναριόφ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των υποθέσεων εξωτερικού και ο Ιδιαίτερος του πρωθιερέα Δημητρίου Σιζονένκο κ. Α. Βισνέφσκι.

1