Εγκαίνια Ναού και χειροτονία Επισκόπου στην Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη

Την Τετάρτη 15-2-17 (2 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο), ήταν η εορτή της . Κατ΄αυτήν στην Ρωσία γιορτάζεται παραδοσιακά ως «Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας».

Ο , πραγματοποίησε την τελετή των και καθαγιασμού του μεγάλου Ναού του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που χτίστηκε στη βορειοανατολική διοικητική περιφέρεια της Μόσχας.

Η κατασκευή του ναού που άρχισε το 2005, χτίστηκε με τις καλύτερες παραδόσεις της ρωσικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του XVI αιώνα. Το κάτω μέρος του, είναι αφιερωμένο προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Το ύψος του κτιρίου είναι 43 μέτρα, συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. και έχει σχεδιαστεί για 1.000 ανθρώπους.

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Κοστρομά Θεράπων, και οι Επίσκοποι, Παγκράτιος Ηγούμενος της Μονής Βαλαάμ, Ποντόλσκ Τύχων, Κασκελέν Γεννάδιος και Αναστάσεως Σάββας. Έλαβαν μέρος ηγούμενοι, πρωθιεράρχες και πολλοί ιερείς και διάκονοι.

Παρέστησαν κρατικοί επίσημοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Δούμας της Μόσχας, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της περιοχής, ο Υποστράτηγος Επικεφαλής της Στρατιωτικής Σχολής Μόσχας, ο Αντιπτέραρχος εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων και άλλοι. Πλήθη πιστών κατέκλεισαν την νέα τους εκκλησία, και όσοι δεν χώρεσαν παρακολούθησαν έξω σε γιγαντοοθόνες, την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της θ.λειτουργίας. Έψαλε η χορωδία της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, υπό τον Ιερομόναχος Νέστορα Volkov.

Πριν την Θ.Κοινωνία, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων διάβασε το Πατριαρχικό μήνυμα με την ευκαιρία της «Ορθόδοξης Ημέρας Νεολαίας», ενώ το κήρυγμα έκανε ο πρωθιερέας π.Σέργιος, προϊστάμενος του Ναού της Αναστάσεως Μόσχας.

Διαβάστε εδώ:  Ευχές από το Πατριαρχείο Μόσχας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης και οι συναυτώ Αρχιερείς, τέλεσε την, εις επίσκοπο Μακαριέβου & Γκάλιτς, χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου (Ελισσαίου) ως βοηθό Επίσκοπο της Μητρόπολης Κοστρομά. Επίσης χειροτόνησε τον διάκο Μάξιμο, σε πρεσβύτερο.
Πριν την απόλυση, ο Πατριάρχης κ.κ.Κύριλλος προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία, και τίμησε με Πατριαρχικές διακρίσεις, παράσημα και εικόνες, τους συντελεστές της οικοδόμησης του ναού, ευεργέτες, μηχανικούς και οικοδόμους.
Στη συνέχεια στο προαύλιο του ναού, ο Πατριάρχης ευλόγησε ξύλινους τρούλους, ομοιώματα της περιοχής Αρχάγγελσκ, που κατασκεύασαν νεολαίοι της ενορίας, μαθητές της Σχολής ξυλουργείας.

πηγή: www.patriarchia.ru
www.patriarchia.ru/db/text/4803831
Φωτογραφία: Σ Vlasov