Η Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη και πώς να την ξεπεράσετε

Loading...


Είναι γεγονός ότι στις γιορτές πολλοί άνθρωποι παθαίνουν μια γλυκιά μελαγχολία, η οποία συχνά γίνεται μελαγχολία και μπορεί να γίνει και κατάθλιψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας πιάσει αυτό το συναίσθημα;…

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την περίφημη κατάθλιψη των Χριστουγέννων; Οι γιορτές γενικά, αλλά πολύ περισσότερο οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από την παιδική μας ηλικία είναι συνδυασμένες με διακοπές, παιχνίδι, στόλισμα του σπιτιού, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, καλά φαγητά και γενικά με μια εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από θετικές προσδοκίες.

Στην παιδική ηλικία αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα συνήθως δεν επιβαρύνεται από επαγγελματικές, οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες ή άλλες αρνητικές σκέψεις και κατά συνέπεια με την επανάληψη δημιουργείται ένας αυτοματισμός θετικών προσδοκιών.

Με την ενηλικίωση και ακόμα περισσότερο με το γήρας παρεισφρύουν οι αντικειμενικές δυσκολίες της καθημερινότητας, που ειδικά στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει εντονότερες και μερικές φορές δυσβάστακτες, με αποτέλεσμα το γκρέμισμα των θετικών προσδοκιών, την απογοήτευση και τη θλίψη.

Εκτός από τις περιπτώσεις που προϋπάρχει κλινική κατάθλιψη, αυτά τα συναισθήματα παρ’ όλο που αποτελούν μέρος της κλινικής εικόνας της κατάθλιψης, από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να μιλήσουμε για κατάθλιψη, οπότε είναι σωστότερο να μιλάμε για καταθλιπτική διάθεση των γιορτών.

Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι οι ψυχικά πάσχοντες και ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια των εορτών υποφέρουν περισσότερο και γι’ αυτό και στις ημέρες των εορτών αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί απόπειρα αυτοκτονίας.Ετικέτες