Γέροντος Αθανασίου: Η θρησκευτικότητα που επιβάλλεται από τον φόβο (Δεύτερο κείμενο προς…τιμητές Χριστιανούς)

Loading...


«Ενθυμούμαι, αγαπητοί, κατά τον πόλεμο του ’40 αλλά και την γερμανική κατοχή εγέμιζαν οι εκκλησίες. Όποιος από σας είναι ηλικιωμένος θα το θυμάται αυτό. Γέμιζαν οι εκκλησίες, γιατί κάποιο παιδί, κάποιος πατέρας, κάποιος αδελφός ήταν στρατιώτης και κινδύνευε να φονευθεί, και έτρεχε η μάνα, η αδελφή, η σύζυγος στην εκκλησία ξημερώματα, να προσευχηθούν, να φυλάξει ο Θεός το γιό, το σύζυγο, τον αδελφό. Ελευθερωθήκαμε και άδειασαν οι εκκλησίες. 

Τι ήταν εκείνο που έκανε; Κάποιο συμφέρον ευτελές, μία ιδιοτέλεια, όχι για λόγους πνευματικούς. Καί αποκαλύπτεται εδώ ότι δεν υπήρχε βάθος μετάνοιας. Δηλαδή, μία θρησκευτικότητα που επιβάλλεται από το φόβο. Φοβόμαστε και τρέχομε κοντά στο Θεό, όχι όμως από αγάπη στο Θεό.

Αγαπητοί μου, αν θα είχα να σας αφήσω μία παραγγελία από όσα σας έχω πεί τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες, θα ήταν αυτό που θα σας πω τώρα: Μην πλησιάζετε το Θεό, γιατί έχετε κάποια αιτήματα, κάποια θέματα, να είμαστε υγιείς, να βγάζουμε το ψωμί μας το καθημερινό, να έχομε μία ασφάλεια κοντά στο Θεό, να μην πάθομε τούτα ή εκείνα. Όχι. Καλά είναι όλα, ναί, αλλά εκείνο που έχω να σας πω είναι: Προσεγγίζετε το Θεό, γιατί φτάσατε να τον αγαπάτε. Καί αν ο Θεός σας παραδώσει σε δοκιμασίες, μη στραφείτε εναντίον Του. Όταν κρίνει ο Θεός, εκείνον που τον αγαπά τον δοκιμάζει, όχι για να μάθει ποιός είναι, αλλά για να μάθει ο δοκιμαζόμενος ποιά πρέπει να είναι η αγάπη του στο Θεό. Έτσι, βλέπετε αγίους ανθρώπους να τους δοκιμάζει ο Θεός. Να πω για τον Ιώβ, να πω για τον Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και τους μάρτυρες; Όλους αυτούς ο Θεός τους εδοκίμασε. «Κύριε, εγώ σε αγαπώ και Εσύ με αφήνεις να υποστώ μαρτύριο;». Αλλά ο αληθινά αγαπών το Θεό ποτέ δε θα το πεί αυτό. Θα πεί: «Επειδή σε αγαπώ, γι’ αυτό και στο μαρτύριο θα πάω!». Είναι εκείνο που έλεγε ο Παύλος: «Τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού;». Δεν είπε: «Τις ημάς χωρίσει από την πίστη του Χριστού», αλλά «από της αγάπης του Χριστού».

Πολλοί λένε  ότι πιστεύουν, αλλά δεν έχουν ανεπτυγμένη την αγάπη, όχι την αγάπη στον πλησίον, αλλά την αγάπη στο Χριστό. Δεν μπορείς να αγαπήσεις τον πλησίον σου ορθώς, αν δεν αγαπήσεις το Χριστό! Καί εκείνος που αγαπά το Χριστό, αγαπά και τις εικόνες Του, τον πλησίον του. Διαφορετικά, έχομε ουμανισμούς κτλ. Αν περάσομε δύσκολες μέρες, δεν θα μας σώσει η πίστη, αλλά θα μας σώσει η αγάπη στον Ιησού Χριστό! Σας το καταθέτω».
(Ησαίας, ομιλία 68η)Ετικέτες