Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επαναποκτά Ιερό Ναό σε ισραηλινή πόλη

Loading...


Στην πόλη Σλόμη βρέθηκε τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος και μαζί με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Ο Ναός αυτός ξαναπερνά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου μετά από σχετική συμφωνία και σύντομα η συντήρησή του.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει: «Την Δευτέραν, 14ην /27ην Απριλίου 2015, η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος υπό του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του ηγουμένου εν Φχες Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου και του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Θαβωρίου Όρους π. Ιλαρίωνος, επεσκέφθη την σύγχρονον Ισραηλινήν πόλιν Σλόμη – Shelomi, ευρισκομένην εις την θέσιν της παλαιάς πόλεως Μπάσια / Basia, την υπάρξασαν έως το έτος 1948.

Εις ταύτην την πόλιν του Μπάσια υπήρχεν Ελληνορθόδοξος Αραβόφωνος Κοινότης, η οποία εγκατέλειψε την κοιτίδα της κατά τα γεγονότα της ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Ο ναός αυτός επ’ ονόματι του αγίου Γεωργίου μαρτυρεί την ακμήν της Κοινότητος ταύτης, φέρει όμως τα σημεία της φθοράς εκ της εγκαταλείψεως αυτού από του 1948 έως της σήμερον.

Διά την συντήρησιν και ανακαίνισιν του Ναού τούτου, βάσει συμφωνίας συμφώνως προς την κειμένην νομοθεσίαν της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, υπογραφησομένης μεταξύ του Πατριαρχείου και της Δημαρχίας του Σλόμη – Shelomi, επεσκέφθη ο Μακαριώτατος τον Δήμαρχον κ. Gubi Naaman.

Εις το πλαίσιον της επισκέψεως ταύτης, εν η παρέστησαν ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου κ. Μουνίρ Καμάλ και ο εργολάβος κ. Νάντερ, συνεζητήθησαν εν ειλικρινεί διαλόγω αι αρχαί, επί των οποίων θα βασισθή η συμφωνία αύτη, εξασφαλίζουσα την συντήρησιν του εν λόγω Ναού ως θρησκευτικού πολιτιστικού μνημείου, συμβάλλοντος διά της παρουσίας και λειτουργίας αυτού εις την άρσιν του θρησκευτικού φανατισμού και των φαινομένων βίας και εις την ειρηνικήν συνύπαρξιν Ιουδαίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων».Ετικέτες