Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αποκαλεί «χαμένους» τους σχισματικούς στην Ουκρανία

Loading...


Πριν από ενάμιση μήνα περίπου το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ αποκάλυψε πως τον προσεχή Οκτώβριο σε μια περίεργη εκκλησιαστική διπλωματική αποστολή οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας & Ιεροσολύμων μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου θα βρεθούν στην Ουκρανία για να….μεσολαβήσουν για την κρίση εκεί! Το πρώτο βήμα έγινε προ δεκαημέρου με την παρουσία του κ. Θεόδωρου στη Μόσχα και τις δηλώσεις του για τους σχισματικούς της Ουκρανίας. Το δεύτερο ήρθε πριν λίγες μέρες με δηλώσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στο ίδιο μήκος κύματος! 

 Το σχίσμα στην Ουκρανία είναι μια καταστροφή, που ξεκίνησε από εξωτερικές δυνάμεις, οι Ουκρανοί πρέπει να παραμείνουν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας), είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος καλεί τους Ουκρανούς να συμφιλιωθούν με τη Ρωσία και αποκαλεί τον ηγέτη του μη αναγνωρισμένου «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετο «χαμένο».

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Θεωρούμε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός», ανέφερε και συνέχισε αποκαλώντας τους σχισματικούς «χαμένα αδέλφια μας με επικεφαλής τον Φιλάρετο που απομακρύνθηκαν από τη Μητέρα Εκκλησία». Συνέχισε δε λέγοντας:  «το πιο σημαντικό για εσάς είναι να συμβιβαστείτε με τον ρωσικό λαό», και επανέλαβε πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Ονούφριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ η ουκρανική αντιπροσωπεία έφυγε εμφανώς δυσαρεστημένη από τα λεγόμενα του Πατριάρχη Θεόφιλου. 

Με τη νέα αυτή παρέμβαση ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο για την εκκλησιαστικη΄διπλωματική αποστολή του Οκτωβρίου… Ετικέτες