ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: Της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου προεξήρχε, στις 19 Αυγούστου 2026, ο Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Νόβι Σαντ.
Με τον Μητροπολίτη συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Μοχάτς κ. Δαμασκηνός, κληρικοί του ναού και διάκονοι του Νόβι Σαντ.
Στο κήρυγμά του, ο κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της Μεταμορφώσεως, διευκρινίζοντας ότι δεν επρόκειτο για μεταβολή της θείας φύσεως του Χριστού, καθώς «ο Θεός είναι πάντοτε αναλλοίωτος, πάντοτε ο ίδιος».
Όπως τόνισε, η Μεταμόρφωση μπορεί να νοηθεί και ως μεταμόρφωση της πνευματικής όρασης των μαθητών, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή δεν έβλεπαν πλέον με τα σωματικά μάτια, αλλά «με τα μάτια του πνεύματος, της πίστης και της αγάπης», ώστε να αντικρίσουν το αόρατο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ευλογία των νέων σταφυλιών.
Πηγή: Επισκοπή Μπάτσκας























