«Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στις διαμαρτυρίες στους δρόμους»

Loading...


Πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα, για έβδομη συνεχή μέρα στην κεντρική πλατεία της Σόφιας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την αλλαγή του πολιτικού μοντέλου και την άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε από θραύσματα τζαμιού, όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στα παράθυρα του κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν εκεί φωνάζοντας “κόκκινα αποβράσματα” και “παραίτηση”, την ώρα που συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

Διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή μετά το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Βουλγαρίας. Η απόφαση ανάκλησης του διορισμού του Ντέλιαν Πέεφσκι από τη Βουλγαρική Βουλή δεν συνέβαλε στον τερματισμό των διαδηλώσεων. Στις καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώνονται σε μεγάλες πόλεις της χώρας έκαναν αναφορά ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος και η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Ή Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στην αυξανόμενη ένταση στην κοινωνία, στη δυσαρέσκεια των ανθρώπων και στις διαμαρτυρίες στους δρόμους που συνεχίζονται για μία εβδομάδα” αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνόδου. Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τονίζει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και επαγρύπνηση τη διαταραγμένη ειρήνη, τάξη και δικαιοσύνη στη Βουλγαρία. “Η ελευθερία είναι η υπέρτατη ευλογία του ανθρώπινου όντος, αλλά χωρίς ηθική να τη στηρίζει οδηγεί σε υποβάθμιση και καταστροφή τόσο του ατόμου όσο και της κοινωνίας” σημειώνει η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Όταν οι άνθρωποι και οι κατέχοντες την εξουσία στις αποφάσεις τους και στις ενέργειές τους δεν καθοδηγούνται από την αγάπη για το άλλο ανθρώπινο ον, αλλά από το μίσος, την εκδικητικότητα, τα προσωπικά συμφέροντα, τη φιλοδοξία για δύναμη και την υπερηφάνεια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.