Εκοιμήθη εν Κυρίω ο π. Ιακώβ Μάγιερς, ο Καλός Σαμαρείτης της Ατλάντα

Loading...


Της Καθηγουμένης Μόνικας Μοναχής της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος

Με συντριβή για τον προσωρινό αποχωρισμό μας, αλλά και βεβαιότητα για την ανάπαυση της ψυχής του, πληροφορηθήκαμε την αποχώρηση από την ματαία αυτή ζωή του πατρός Ιακώβ Μάγιερς, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, στην Ατλάντα Αμερικής. 
Γιά εμάς που τον γνωρίζαμε για περισσότερο από μία δεκαετία, στάθηκε αδελφός, φίλος πιστός και εγκάρδιος και κυρίως μεγάλος μας ευεργέτης, αφού είναι αυτός που μας εδώρισε το ζωστικό (αντερί) του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, με την ευχή ο Άγιος Ιωάννης να γίνει ο αγαπητός άγιος και των Ελλήνων που θα ευεργετούνται από τις μεσιτείες του και τα θαύματά του. Πραγματικά από τότε που έφτασε το αγιασμένο μοναχικό ένδυμα στο Μοναστήρι μας, που φορούσε ο Άγιος Ιωάννης, έχει βοηθήσει και θεραπεύσει αμέτρητες φορές όσους έρχονται με πίστη και σταυρώνονται και ζητούν τις μεσιτείες του Αγίου Ιωάννη.

Έτσι λοιπόν κι εμείς, καθώς μάθαμε την πρόωρη εκδημία του προς Κύριον τον οποίον τόσον ηγάπησε και τόσο πιστά υπηρέτησε, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την είδηση της εκ των προσκαίρων αναχωρήσεώς του, μαζί με λίγα λόγια για το μεγάλο του έργο.

Έφυγε από αυτήν την ζωή ένας άνθρωπος που αγάπησε και υπηρέτησε τον Θεό και τον συνάνθρωπό του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας φιλότιμος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου που πορεύθηκε στην ζωή του σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού μας, το Ευαγγέλιο της αγάπης, την οποία έζησε στην πράξη.

Η ενορία του Αγίου Ιωάννη είχε γίνει το σπίτι των φτωχών, των πεινασμένων και των αστέγων που έβρισκαν καθημερινά στοργή, φαγητό, αγάπη, παρηγοριά, βοήθεια, και μια φιλική αγκαλιά πάντοτε ανοιχτή προς όλους, στο πρόσωπο του πατρός Ιακώβ. Αγάπησε ιδιαίτερα αυτές τις βασανισμένες ψυχές και έγινε γι᾽ αυτούς ο δικός τους άνθρωπος. Συνέτρωγε καθημερινά μαζί τους και οργάνωσε εκατοντάδες πιστούς ως εθελοντές κοντά του σ᾽ έναν αδιάκοπο αγώνα συλλογής ενδυμάτων, ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και διαμόρφωσε τους χώρους της ενορίας ως καταφύγιο, ως ζεστή φωλιά για όσους είχαν ανάγκη.

Σήμερα είμεθα βέβαιες ότι κάθε ψυχούλα που τον γνώρισε και ευεργετήθηκε από αυτόν θα έχει βρεί μια μικρή γωνίτσα για να κλάψει τον πατέρα, τον φίλο, τον αδελφό που έχασε καθώς εκείνος ταξιδεύει χαρούμενος για να ζήσει για πάντα κοντά σ᾽ Αυτόν που αγάπησε και τόσο πιστά υπηρέτησε στο πρόσωπο του κάθε πλησίον, έτσι ακριβώς όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Καλού Σαμαρείτη. Ο καλός Σαμαρείτης της Ατλάντα, έφυγε κοντά στους Αγίους του που τόσο αγάπησε και που είχε καθημερινά συντροφιά του με τα ιερά λείψανα που θησαυρίζονται στο ιερό βήμα του Ναού του Αγίου Ιωάννη. Πρώτος απ᾽ όλους αφού πρώτος ήταν και μέσα στην καρδιά του, ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς θα τον προϋπαντήσει τώρα και θα τον βάλει δίπλα του αφού τόσο πολύ τον μιμήθηκε και βάδισε κατά το παράδειγμά του.

Το έργο του για το οποίο θα γράψουμε εκτενέστερα και στο περιοδικό μας «Μοναχική Έκφραση» είναι πολύ μεγάλο γι᾽ αυτό και η είδηση της εκδημίας του έχει φέρει πένθος στον ορθόδοξο κόσμο της Αμερικής αλλά και σε όλους μας, αφού τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε από μεγάλους άνδρες, ποιμένες στο ύψος του πατρός Ιακώβ.

Ο π. Ιακώβ Μάγιερς ήταν ο ιδρυτής της πρώτης ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική που φέρει το όνομα του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς. Αγάπησε τον Άγιο Ιωάννη τόσο πολύ και τον τίμησε επάξια ακολουθώντας τα χνάρια του.

Έγινε πατέρας και οδηγός κάθε μιάς ψυχής των ενοριτών του. Καθημερινά, ακούραστος στην υπηρεσία του Χριστού μας, τελούσε από τις 5 τα ξημερώματα όλες τις καθιερωμένες ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία και όλη την υπόλοιπη ημέρα έτρεχε να διακονήσει ως αληθινός λειτουργός του Χριστού τα πνευματικά του παιδιά, να εξομολογήσει, να νουθετήσει, να επιτελέσει πάμπολλες βαπτίσεις ανθρώπων που ο ίδιος οδήγησε στην Ορθοδοξία.

Εκείνο όμως που έγινε κύριο μέλημά του ήταν η στοργική και πατρική μέριμνά του σε κάθε πονεμένο και φτωχό που διέσχιζε το κατώφλι της ενορίας.
  Όσοι Έλληνες βρίσκεσθε στην Ατλάντα, αλλά και όσοι έχετε την δυνατότητα από άλλα μέρη της Αμερικής να παρευρεθείτε στην εξόδιο ακολουθία του πατρός Ιακώβ πραγματικά θα ξεπροβοδίσετε προς Κύριον στην αιώνια κατοικία του έναν άγιο των ημερών μας, έναν πραγματικό ποιμένα των λογικών προβάτων του Κυρίου μας που εργάσθηκε αόκνως μέχρι την τελευταία του πνοή για κάθε μία ψυχή που του ενεπιστεύθη ο Ιησούς μας.

Από την ώρα που μάθαμε για την εκδημία του μνημονεύουμε τον πατέρα Ιακώβ στις θείες Λειτουργίες και σύσσωμη η Αδελφότητά μας, καθημερινά στο παρεκκλήσιο της Μονής μας, που φυλάσσονται τα ιερά κειμήλια του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, διαβάζουμε το ψαλτήρι και οι αδελφές συνοδεύουν την ανάγνωση με κομβοσχοίνι για την ψυχή του, ωσάν να βρίσκεται παρόν το ιερό σκήνωμά του, του αγίου αυτού ανθρώπου του Θεού.

Ας έχουμε την ευχή του και ας μεσιτεύει για όλους μας ενώπιον του θρόνου του Θεού. Είθε η Χάρις του Κυρίου μας να παρηγορήσει τα μέλη της οικογενείας του, την πρεσβυτέρα του Ρεββέκα Μάγιερς, ακούραστη συνοδοιπόρο και συνεργάτιδα στο φιλανθρωπικό έργο του καθώς και τα κατά σάρκα παιδιά του, αλλά και τις χιλιάδες πονεμένες ψυχές που ορφάνεψαν από τον πνευματικό τους πατέρα, τον φίλο, τον συμπαραστάτη, τον δικό τους άνθρωπο.

Καί για μας εδώ είναι ο δικός μας άνθρωπος και πάντα θα είναι ο αγαπημένος μας παπούλης και ας μην τον συναντήσαμε ποτέ από κοντά, όμως τον γνώρισε η ψυχή μας, αφού ο Χριστός ενώνει τα παιδιά Του με μια αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα, αποστάσεις και χρόνο.

Θα συμφωνήσουμε με κάποιον που συντετριμμένος έγραψε για τον πατέρα Ιακώβ ότι «ο κόσμος μας είναι πολύ μικρός κι εκείνος ήταν πολύ μεγάλος…»

Αιωνία του η μνήμη. Καλό Παράδεισο πατέρα Ιακώβ.

1