Αγιασμός καμπαναριού και πρεσβυτερίου στο Μιρτσέστι Ρουμανίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ.Κυπριανός, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, τέλεσε αγιασμό στο νέο καμπαναριό και στο οίκημα του πρεσβυτερίου, στο χωριό Παλαιό Μιρτσέστι των 250 κατοίκων.

Το Μιρτσέστι βρίσκεται στην Κομητεία Βραντσέας, στον ιστορικό χώρο της Δυτικής Μολδαβίας, ανάμεσα στα Ανατολικά Καρπάθια και τον ποταμό Προυτ. Η εκκλησία στο χωριό χτίστηκε τον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου. Από την επιγραφή σε ένα από τα τείχη του ναού μπορεί κανείς να δει ότι το ιερό ανακαινίστηκε το 1802 από τη Λουκία Κάρα Θεοδώρου.

Το πρωί ο κ.Κυπριανός χοροστάτησε στην Θ.Λειτουργία στην ιστορική εκκλησία των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, συμπαραστατούμενος από τον πρωθιερέα π.Όσκαρ, και τους ιερείς π.Φλωρεντίνο, π.Μάριο-Δανιήλ, π.Λαβρέντιο και τον εφημέριο του ναού π.Ιουλιανό Γκρέκο, με την συμμετοχή δύο διακόνων. Έψαλε η χορωδία της Μητρόπολης “Ρωμανός ο Μελωδός”.

Στο κήρυγμά του ο Δεσπότης αναφέρθηκε στον φτωχό Λάζαρο και τον αδίστακτο πλούσιο, και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο να μην χαθεί μετά τον θάνατο, αλλά να εισέλθει στην αιώνια ζωή, ζώντας σε κοινωνία χαράς και ευτυχίας με τους ουράνιους οικοδεσπότες και με τους αγίους που γεννήθηκαν από την ανθρώπινη φυλή και στο διάβα των αιώνων, είναι πολίτες & κάτοικοι του Ουρανού”.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον εφημέριο π.Ιουλιανό, και τον χειροθέτησε Σακελάριο, για την ενεργό συμμετοχή του στην κατασκευή και αποπεράτωση του καμπαναριού και της οικίας του εκάστοτε εφημερίου της ενορίας.

Ακολούθως έγινε ο αγιασμός, των κτισμάτων, με την ευχή του Αρχιεπισκόπου κ.Κυπριανού: «.. εις ευλογίαν και αγιασμόν των εισερχομένων εν τω οίκω Κυρίου»

Υπ’ όψιν ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου κ.Κυπριανός είναι Ελληνομαθής, πρεσβύτερο τον χειροτόνησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλο. Επίσης είναι αριστούχος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και το θέμα της Διατριβής του ήταν: Οι Έλληνες Αρχιερείς που ποίμαναν τις Μητροπόλεις Μολδοβλαχίας, τον 14ο και 15ο αιώνα.tilegrafima.gr