Να επικρατήσει ειρήνη στην Μ. Ανατολή ευχήθηκε ο Πατριάρχης από τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

«Ως λαός αγαπάμε την ειρήνη και την συμβίωση. Θέλουμε ο ένας να νιώθει αδελφός του άλλου χωρίς καμμία διάκριση» είπε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης κατά την επίσκεψή του στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας.

Ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι συνοδείες τους επισκέφθηκαν σήμερα το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας. Τους υποδέχθηκε στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μαζί μετέβησαν στο προσκύνημα, όπου τους υποδέχθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, οι Τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία τους και απένειμε στον πατριάρχη Αντιοχείας τιμητική πλακέτα, ως ενθύμιο της επίσκεψης. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές και επεσήμανε πως θα μεταφέρει την αγάπη αυτή στο λαό της πατρίδας του. Υπογράμμισε, επίσης, πως «πρόκειται για έναν λαό που επιθυμεί την ειρήνη και θέλει να ζήσει με πνεύμα αγάπης».

Στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του και εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητρόπολης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συμπεριέλαβαν αυτήν την επίσκεψη στο πρόγραμμα του Πατριάρχη.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Χαλκίδος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας τόνισε: «Εφραινόμεθα, τω όντι, αισθανόμενοι ότι, πλην της προσωπικής Σας αξίας, της υπό πάντων αναγνωριζομένης, κομίζετε και την εκ του ιστορικού και παλαιφάτου Πατριαρχείου και Αποστολικού Θρόνου της Αντιοχείας προερχομένην ευλογίαν και χάριν. Τού αγίου εκείνου τόπου, όπου το πρώτον τα μέλη της νεοτεύκτου τότε Εκκλησίας ωνομάσθησαν χριστιανοί (Πραξ.11,19-26) και όπου εφιλοξενήθησαν οι άγιοι Απόστολοι Πέτρος, Παύλος και Βαρνάβας. Τού τόπου, όπου ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος εθεμελίωσε την αντιοχειανήν θεολογίαν και εκαλλιέργησε την εκκλησιαστικήν συνείδησιν. Τού τόπου, εκ του οποίου κατήγετο και τον οποίον εκλέϊσε, διά της αρετής και της δράσεώς του, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και επλούτισε, διά των θεοπνεύστων ύμνων και θείας μελωδίας, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Αναφέρθηκε στην ιστορία του προσκυνήματος και στον βίο του Αγίου και στη συνέχεια έκανε λόγο για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή λέγοντας: «Εναγωνίως παρακολουθούμεν τα τεκταινόμενα εν ταίς εσχάταις ημέραις εις τον χώρον της ποιμαντικής Υμών ευθύνης. Οι Κληρικοί και οι Λαικοί αδελφοί, τα φωτόμορφα της Εκκλησίας τέκνα, παραμένουν σταθερά αμετακίνητα, με άσειστον την καρδίαν, εις την αγάπην του Εσταυρωμένου, όστις πρώτος ηγάπησεν ημάς και εαυτόν παρέδωκε υπέρ ημών, και, διά της ανεκτιμήτου αυτών θυσίας και των αθώων και αγνών αιμάτων των, περικοσμούν, έτι και έτι, την Αγίαν του Χριστού Εκκλησίαν».

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρθηκε στις απαγωγές των Μητροπολιτών και επεσήμανε πως «ταπεινώς ικετεύομεν, και εν ταύτη τη ευσήμω ημέρα και ώρα, τον αιχμαλωτισθέντα και αγνοούμενον, διά τους οικείους της πίστεώς Του, Όσιον Ιωάννην, υπέρ πάντων των Υμετέρων τέκνων, καθώς και υπέρ του ομομητρίου και ομογαλάκτου αγίου αδελφού Σας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Παύλου, του Οποίου μνημονεύομεν και γονυκλινώς προσκυνούμεν τα δεσμά και υπέρ του συναιχμαλώτου Αυτώ, Συρορθοδόξου Μητροπολίτου κ. Ιωάννου.

Είθε ο Κύριος ημών, διά των ακοιμήτων πρεσβειών του Οσίου Ιωάννου, αλλά και του αγίου ιερομάρτυρος Βαβύλα [όστις αντέδρασε σθεναρώς προς τον βασιλέα, επειδή εκράτησεν ως όμηρον τον υιόν του βασιλέως των Περσών, ως ενέχυρον της συμφωνίας ειρήνης, την οποίαν συνήψε μετ’ Αυτού] να ενωτισθή τους αλαλήτους στεναγμούς της καρδίας Σας και, αφού απελάση εξ αυτής πάντα ζόφον, να την πληρώση χαράς και ευφροσύνης».

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης τόνισε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αντιοχείας συναντώνται σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο. Ο λαός μας, όπως και ο δικός σας, έχει στην καρδιά του το μεγαλείο της ορθόδοξης πίστης. Είμαστε μια οικογένεια. Δε μας χωρίζει τίποτε. Ο Ιησούς Χριστός μας ενώνει όλους». Στη συνέχεια συνεχάρη τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για το ποίμνιό του, αλλά και το ποίμνιο για τον ποιμενάρχη τους και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Αναφέρθηκε στα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στους πολέμους στη Συρία και στο Λίβανο και στις απαγωγές Μητροπολιτών και γενικότερα των Χριστιανών και κάλεσε τους πιστούς να εύχονται να επικρατήσει ειρήνη στο Λίβανο, στην Συρία και σε όλες τις περιοχές της Μέσης Ανατολής».

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Ομωνύμου Δήμου της Αττικής και στις 11.30 ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον Ξενώνα Ασυνοδεύτων Ανηλίκων «ΕΣΤΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


 Ετικέτες