Η Σερβία θυμάται και δακρύζει για την «Καταιγίδα» των Κροατών-Πατριάρχης Ειρηναίος: Έγκλημα από τους αδελφούς μας στην πίστη

Loading...


O προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσε κατά την πρώτη επέτειο της Ημέρας της μνήμης του πόνου και της δίωξης των Σέρβων από την κροατική στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα» 20 χρόνια πριν, πως ήταν «μια τραγωδία βιβλικών διαστάσεων».

 «Ένας τάφος, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από τους αδελφούς μας στην πίστη με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς ιστορικούς δεσμούς. » σχολίασε

Ο Σέρβος Πατριάρχης είπε ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί από αυτούς που ήταν αδέλφια μας στην πίστη, στην ίδια εκκλησία, αλλά «με την μικρή διαφορά ότι είμαστε Ορθόδοξοι και εκείνοι Ρωμαιοκαθολικοί.»

Συνάμα πάντως ο Πατριάρχης σχολίασε θετικά μια πρόσφατη πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου για να σχηματίσουν μια επιτροπή από εκπροσώπους της Σερβίας και της Κροατίας προκειμένου να αναζητήσουν τους λόγους για μια τέτοια μεγάλη έχθρα μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος πήρε μέρος στην κεντρική εκδήλωση μνήμης στην Sremska Raca, ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Σάβα στη βορειοδυτική Σερβία.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι Σέρβοι δεν ήταν γενοκτονικός λαός και ποτέ δεν θα είναι κάτι τέτοιο. Αντίθετα, πολλοί έχουν χαθεί, ως αποτέλεσμα των εγκλημάτων εναντίον τους, και έχουν παρουσιαστεί ως ένα έθνος που μισεί, διώκει και σκοτώνει, είπε.

«Μια τέτοια εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα,» δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, προσθέτοντας ότι το κακό και η κακία ποτέ δεν έχει φέρει σε κανέναν καλό και τονίζοντας ότι η αγάπη πρέπει να υπερνικήσει τα πάντα.

Στην προ εικοσαετίας κροατική επιχείρηση «Καταιγίδα», εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους πάνω από 200 χιλιάδες Σέρβοι και σκοτώθηκαν περίπου δύο χιλιάδεςΕτικέτες