ΤΟΥΡΚΙΑ-Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η πρόσφατη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο, καθώς ο Πατριάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενός από τα πλέον ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ορθόδοξου κόσμου, που παραμένει κλειστό από το 1971.
Η σχολή αυτή είχε ιδρυθεί το 1844 και αποτέλεσε επί σειρά ετών κέντρο εκπαίδευσης θεολόγων και μελλοντικών κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο τουρκικός Τύπος επικεντρώνεται στα λόγια του Πατριάρχη, ο οποίος, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Σχολή θα επαναλειτουργήσει στο κοντινό μέλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι η εντολή για την επαναλειτουργία της Σχολής προήλθε απευθείας από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και έχει δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, που εξετάζουν το κατά πόσο η ιστορική αυτή απόφαση είναι πραγματικά κοντά στην υλοποίηση. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται την είδηση που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), η οποία ανέφερε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε αισιοδοξία, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της τουρκικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Σχολής.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τις επόμενες ημέρες, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα μεταβεί στην Άγκυρα για σχετικές συνομιλίες, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε τεχνικά θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία της Σχολής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μέσων στην Τουρκία, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που έχει μακρά ιστορία και πολλές διπλωματικές πτυχές.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία βρίσκεται στο νησί Χάλκη (ή Χεμπελίαντα, στα τουρκικά), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει κλειστή από το 1971, όταν οι τουρκικές αρχές έκλεισαν όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα. Παρά τις πολλές προσπάθειες των εκάστοτε ηγεσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Σχολή δεν έχει ανοίξει ξανά. Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα και διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επαναλειτουργία της.
Τα τουρκικά δημοσιεύματα εξετάζουν την προοπτική της επαναλειτουργίας της Σχολής, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τουρκική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μια σημαντική χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις αναζητούν σταθερότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επαναλειτουργήσει η Σχολή, τα δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η επισήμανση ότι η εντολή προέρχεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Συνολικά, τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου παρουσιάζουν με προσοχή το θέμα, αναδεικνύοντας τη σημασία του όχι μόνο για τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο