Με ιδιαίτερη χαρά και μέσα σε αναστάσιμο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026 στην έδρα της Εστία Θεολόγων Χάλκης και Φίλων αυτής η καθιερωμένη συνάντηση των μελών και φίλων της Εστίας για την ανταλλαγή των πασχαλινών ευχών και το παραδοσιακό «τσούγκρισμα των αυγών», έθιμο που, όπως αναφέρθηκε, διατηρείται από τα μαθητικά χρόνια της Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εστίας, το έθιμο τελούνταν παλαιότερα από τον εκάστοτε Σχολάρχη της Σχολής, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται στην έδρα της Εστίας από τον εκάστοτε πρόεδρό της, ως ζωντανή σύνδεση με την παράδοση και την ιστορία της Σχολής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου π. Ελευθέριος, ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Βαρνάβας ως εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος. Το «παρών» έδωσαν επίσης μέλη της Εστίας, κληρικοί, λαϊκοί και φίλοι της Χάλκης.
Μετά την απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων από τη χορωδία των μελών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Μπαλιάτσας, ο οποίος ανέγνωσε και την ευχετήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο πρόεδρος της Εστίας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τον Σεπτέμβριο του 2026.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιερομόναχος Γεννάδιος Βατοπαιδινός, μέλος της Εστίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ανάσταση του Χριστού ως απάντηση των αναστασίμων ευχών», παρουσιάζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μία βαθιά θεολογική προσέγγιση του αναστάσιμου μηνύματος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διανομή αυγών και τσουρεκιών, το καθιερωμένο τσούγκρισμα και την ανταλλαγή αναστάσιμων ευχών μεταξύ των παρευρισκομένων.





















