1

Τι συμβαίνει με την κυβέρνηση; Αλλά λέει ο ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ κι αλλά ο Κοντονής!

Κυβερνητικά στελέχη ανοίγουν το θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, τη στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα ενώ “βράζει” από τη συμφωνία για τη Μακεδονία. Ωστόσο, κι εδώ ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ έχουν διαφορετιές απόψεις και συγκρούονται δημοσίως.

Αρχικά, ο ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην ΕΡΤ παρουσίασε τις θέσεις για το διαχωρισμό. «Πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές, και το κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε», είπε χαρακτηστικά.

Δηλώσεις έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM” και αρχικά έκανε λόγο για προσωπική άποψη αναφορικά με το διαχωρισμό και προσέθεσε: “Ουδέποτε είπα ότι εγώ θα δώσω μάχη μέσα στους ΑΝΕΛ για να επιβάλλω τις απόψεις μου υπέρ του διαχωρισμού. Είπα ότι αυτή είναι μια προσωπική μου άποψη και σε αυτήν θα εμμείνω. Αυτό είπα. Όμως, εδώ πέρα πρέπει να πάμε λίγο τον χρόνο πίσω. Καταρχήν το θέμα δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση. Ήταν ένα δημοσίευμα το οποίο ανακάτευε την κυβέρνηση και ενδεχομένως και ο συντάκτης είχε σαν στόχο να ανακατέψει τους εταίρους και πολύ περισσότερο την κυβέρνηση με την Εκκλησία. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι ουδέποτε τέθηκε αυτό το θέμα επίσημα από τον Πρωθυπουργό. Σας υπενθυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2016 στην Βουλή, στο αίθριο, στην πίσω πλευρά, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει συγκεκριμένες αναφορές για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά τέτοιο θέμα για την Εκκλησία δεν τέθηκε. Αυτό είναι το δεύτερο και το σημαντικό.

Και το τρίτο είναι πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση με ή για την Εκκλησία, θα το κουβεντιάσει πρώτα μαζί της.

Σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί ο κ. Καμμένος τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, (το λέει και η σχετική χθεσινή ανακοίνωση των ΑΝΕΛ), και επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε μια ασυμφωνία και σε μία ρήξη με την Εκκλησία.

Απεναντίας εκτιμά ότι σε δύσκολους καιρούς η Εκκλησία μέσα σε όλα, ήταν αρωγός σε ένα κοινωνικό έργο με συσσίτια και όχι μόνο, σε δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει οι Έλληνες, πάντως όχι εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης.

Άρα η δική μου η θέση είναι ότι από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, εγώ μπορώ να έχω την προσωπική μου άποψη αλλά καταλαβαίνετε ότι θα πειθαρχήσω στην πλειοψηφία του Κινήματος, σε ο,τι αφορά την τελική διατύπωση της όποιας ανακοίνωσης. Αυτό επιτάσσει η αρχή της Δημοκρατίας σε μία πλειοψηφική απόφαση”.