«Στολίδι» για τον Ανθρακίτη το νεόκτιστο κωδωνοστάσιο

Loading...


Ένα κωδωνοστάσιο πραγματικό κόσμημα, αντάξιο της αρχιτεκτονικής και οικιστικής παράδοσης του Ζαγορίου, απέκτησε ξανά, μετά από πολλές δεκαετίες, ο Ανθρακίτης, ένα μαρτυρικό χωριό που το 1943 γνώρισε την καταστροφή από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Τα εγκαίνια του έργου που συμπληρώνει την εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, έγιναν την Κυριακή σε πανηγυρική τελετή παρουσία πολλών επισήμων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και κατοίκων του Ανθρακίτη.

Επίσημη τελετή
Από τον Δήμο Ζαγορίου και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου ανεγέρθηκε το νέο κωδωνοστάσιο στον Ανθρακίτη, το οποίο αντικαθιστά ένα άλλο που είχε ανεγερθεί μετά το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς όμως δεν ταίριαζε στην εκκλησία. Η τελετή εγκαινίων του έργου που ολοκληρώθηκε πέρυσι, έγινε μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιω­αν­νίνων Μάξιμος. Μετά τα αποκαλυπτήρια πλάκας και το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων ακολούθησε εκδήλωση στην παρακείμενη πλατεία του χωριού.

Οι δηλώσεις
– «Πανηγυρίζουμε πραγματικά εδώ στον Ανθρακίτη διότι παραδίδεται ένα πανέμορφο έργο, ένα στολίδι το οποίο έγινε επειδή έχουμε έναν Περιφερειάρχη ο οποίος αγαπά την παράδοσή μας, αγαπά την εκκλησία μας και είναι αλήθεια ότι έχει στολίσει όλη την Ήπειρο με τέτοια έργα αγάπης που αφορούν την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και την καθημερινή ζωή», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μάξιμος.

– Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας μίλησε για αισιοδοξία η οποία, όπως σημείωσε, αποπνέει μέσα από έργα όχι φαραωνικά, αλλά έργα τοπικά μικρά δείγματα ενός δημιουργικού πείσματος των τοπικών αρχόντων, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του πρώην Δημάρχου, της Μητρόπολης. Όπως είπε, «σήμερα εδώ στην πλατεία σας ατενίζουμε το πώς η Ελλάδα η όρθια δίνει δείγμα, το πώς μπορεί να σηκωθεί η γονατισμένη. Με το καμπαναριό με την παρουσία σας, με την ομορφιά του χωριού σας, με την ψυχολογία που υπάρχει φαίνεται ότι η όρθια Ελλάδα μπορεί να σηκώσει τη γονατισμένη πάνω. Ο Ανθρακίτης το αποδεικνύει».

Διαβάστε εδώ:  Έστειλαν εξώδικο σε εκκλησία της Ρόδου για να μη... χτυπάνε οι καμπάνες!

– Στον δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν για τη συμβολή του και της Περιφέρειας στο έργο, τόνισε πως «κάναμε τα αυτονόητα, το καθήκον μας και αν είχαμε μια καλύτερη συνεννόηση όλοι μας θα είχαμε κάνει θαύματα».

Με αφορμή το έργο που εγκαινιάστηκε ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και σε εμπόδια που έχουν μπει στην άμεση παρέμβαση για να διασωθούν μνημεία της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχει ένας νόμος από το 2015 που λέει ότι σε όλα τα μνημεία πρέπει πρώτα να υπογράψει ο Υπουργός, αφού προτείνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να επέμβουμε εμείς με προγραμματική σύμβαση, δηλαδή δεν φτάνει πλέον η σύμβαση που υπογράφαμε με τον Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ. τώρα έβαλαν κι άλλο όρο πρώτα θα δίνει το ναι ο Υπουργός και να εγκρίνει το Κ.Α.Σ, οπότε τα μνημεία μας πέφτουν».

– Σημαντική για τον Ανθρακίτη χαρακτήρισε την ημέρα ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου κάνοντας λόγο για «ένα χωριό που όσο μικρό κι αν είναι έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες και είναι περήφανο για αυτό, τους μεγάλους Δασκάλους του Γένους, τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Λάμπρο Φωτιάδη και πολλούς άλλους επιφανείς». Όπως είπε, «αποτελεί εκπλήρωση του χρέους που θα έπρεπε η πολιτεία να αποδώσει στα Μαρτυρικά χωριά». Ο Δήμαρχος συνεχάρη την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την μελέτη και επίβλεψη, αλλά και την κατασκευάστρια κ. Αικατερίνη Σιώζιου για το αποτέλεσμα.tilegrafima.gr