«Νύφες» εισβάλουν στο Μουσείο Μπενάκη

Loading...


Μία έκθεση που επιδιώκει να παντρέψει την ελληνική παράδοση με την ευρωπαϊκή μόδα.

Αυτή η έκθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανοιχτό μυαλό, καθώς σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, ερωτοτροπεί επικίνδυνα με το πνεύμα παλαιών, συντηρητικών ηθών που ανήκουν στο παρελθόν –αφού όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, διοργανώνεται «Με επίκεντρο το γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας».
Αν τη δούμε, όμως, από άποψη καθαρά ιστορική και εν δυνάμει αισθητική, ίσως καταφέρει να βρει τη σύνδεσή της με τις δυναμικές γυναίκες της εποχής μας, τα θηλυκά της νέας γενιάς, όπου το νυφικό και ο ρόλος της νύφης δεν ανήκουν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση «Νύφες», μία μεγάλη γκάμα ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος παρουσιάζει τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα κάνοντας ένα πέρασμα στην ευρωπαϊκή μόδα μέσα από μια ιστορική αναδρομή νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Οι «Νύφες» του Μουσείου Μπενάκη φιλοδοξούν να παρουσιάσουν την ποικιλία των νυφικών και των διακοσμητικών στοιχείων μέσα στον χρόνο, και να αναδείξουν αντανακλάσεις της κοινωνικής και βιωματικής λειτουργίας τους.
Θα δούμε κομψά και περίτεχνα νυφικά από το τέλος του 19ου αιώνα, πρωτοποριακές δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών που συμβαδίζουν με τις τάσεις της μόδας και εκκεντρικές εμφανίσεις με «ατόφιες» νύφες βγαλμένες από την καρδιά του 21ου  αιώνα. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου.

Γιώτα ΑργυροπούλουΕτικέτες